Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Sabinove odhalili sochu Oscara, ktorá symbolizuje Obchod na korze

Centrum Sabinova od stredy 15. júna 2016 zdobí socha inšpirovaná filmovou cenou Oscara, ktorú získal pred 50 rokmi film Obchod na korze natočený v Sabinove. Foto: TASR/Milan Kapusta

Originálny Oscar drží v rukách meč, ten sabinovský drží dôležitý artefakt z filmu - gombík.

Sabinov 15. júna (TASR) – Centrum Sabinova od dnešného dňa zdobí socha inšpirovaná filmovou cenou Oscara, ktorú získal pred 50 rokmi film Obchod na korze natočený v Sabinove. Autorom diela je domáci umelec Juraj Andraščík. Sochu vysokú 2,5 metra a ťažkú približne dve tony zhotovil z materiálu Corten, ktorý bráni hĺbkovej korózii, no zároveň vytvára povrchovú koróziu a dáva jej patinový vzhľad. Soche tak zabezpečí dlhovekosť.

„Uvažovali sme, ako jubileum ozvláštniť. Napodobenina slávnej sošky sa nám zdala najvhodnejším nápadom,“ uviedol primátor mesta Peter Molčan, ktorý so zástupcami partnerských miest a jej autorom sochu odhalil v mestskom parku.

Andraščík pre TASR uviedol, že sa rád zhostil takejto úlohy, zároveň nechcel známu sošku verne kopírovať. „Bolo to veľmi zaujímavé zadanie, pretože bolo náročné zachovať rozpoznateľnosť sochy Oscara, ale zároveň vytvoriť sochu tak, aby to bol ten náš Oscar. Preto som pracoval s vonkajšou štruktúrou sochy a s myšlienkou, že film nevytvoril jeden človek, ale vlastne bola to kolektívna cena. Preto je socha zložená z mnohých platní, kde symbolicky má každý tvorca alebo herec svoju platňu v tejto soche,“ povedal autor.

Originálny Oscar drží v rukách meč, ten sabinovský drží dôležitý artefakt z filmu - gombík. Veľkú časť filmu totiž natáčali v galantérii na sabinovskom námestí. Hlavnú postavu stvárnil Jozef Kroner.

Centrum Sabinova od stredy 15. júna 2016 zdobí socha inšpirovaná filmovou cenou Oscara, ktorú získal pred 50 rokmi film Obchod na korze natočený v Sabinove. Autorom diela je domáci umelec Juraj Andraščík. Sochu vysokú 2,5 metra a ťažkú približne dve tony zhotovil z materiálu Corten, ktorý bráni hĺbkovej korózii, no zároveň vytvára povrchovú koróziu a dáva jej patinový vzhľad. Soche tak zabezpečí dlhovekosť.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Sabinovčania nechali v soche aj odkazy pre nasledujúce generácie. Autor počas inštalovania sochy nechal na jeden deň možnosť, aby občania mesta vložili do malej vetracej dutiny v soche svoje posolstvo pre nasledovníkov na neurčitú dobu. Autor prezradil, že v časovej schránke je 12 listov a rôzne predmety. Dodal, že do betónu okolo sochy, pod štrkovým zásypom vpísal mená tých, ktorí pri soche zásadne pomáhali.

Obchod na korze, stála expozícia Oscarom oceneného filmu (1966) v Kultúrnom centre Na Korze.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Na odhalení sochy sa zúčastnili aj niektorí rodinní príslušníci autorov slávneho filmu a Sabinovčania, ktorí vtedy hrali v komparze.