Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Starej Ľubovni pod hradom bude v nedeľu 5.ročník Dňa medu

Včela medonosná Foto: AP Photo/Times Record, Kaia Larsen

Severný Spiš sa môže pochváliť čistým vzduchom a panenskou prírodou, preto miestni včelári nedajú dopustiť na mimoriadnu kvalitu ich medu, oceňovanú aj na medzinárodných súťažiach.

Stará Ľubovňa 10. augusta (TASR) – Pod hradom v Starej Ľubovni sa v nedeľu (12.8.) zídu včelári, predajcovia včelích produktov zo severného Spiša. Podujatie Deň medu v Ľubovnianskom skanzene po piaty raz organizujú Prešovský samosprávny kraj, Ľubovnianske múzemu a Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov Stará Ľubovňa.

Výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Aleš Solár uviedol, že včelárstvo má na Slovensku dlhú tradíciu a dnes má mnohých pokračovateľov. Lesné včelárenie, takzvané brtníctvo sa na našom území objavuje už v 5.storočí.

Med a jeho prínos pre zdravie
„V minulosti sa takmer v každej dedine nachádzal niekto, kto sa venoval chovu včiel a výrobe medu. Sme radi, že sa tieto zvyky zachovali až do dnešných čias, a preto si stále môžeme vychutnať pravý, nefalšovaný a blahodarný med,“ konštatoval Solár. Dôvodom organizovania tohto podujatia, podľa neho, bolo predovšetkým zachovávanie tradícií a upozornenie na prínos medu pre zdravie.

Včela pre kvete čerešne
Foto: TASR/František Iván
Prednášky pre laikov i odbornú verejnosť
Spresnil, že návštevníci akcie sa tu môžu dozvedieť informácie o priaznivých účinkoch medu a včelých produktov na zdravie človeka, ale aj o ich získavaní. Okrem toho sa tu budú konať pre laikov i odbornú verejnosť prednášky o chove včiel. "Od rána otvoria aj Medový trh s ochutnávkami a predajom medu a medových výrobkov, v rámci ktorého bude tiež prebiehať súťaž o najlepší med v okrese Stará Ľubovňa.," pripomína Solár.

Kvalita a vlastnosti sú určené prostredím
Predseda Organizácie včelárov v staroľubovnianskom okrese Peter Petrík tvrdí, že med má výrazne priaznivé účinky na ľudský organizmus, jeho kvalita a vlastnosti sú určené prírodným prostredím. "Severný Spiš sa môže pochváliť čistým vzduchom a panenskou prírodou, preto miestni včelári nedajú dopustiť na mimoriadnu kvalitu ich medu, oceňovanú aj na medzinárodných súťažiach," hovorí Petrík.

Zdôraznil, že kvalitný med pomáha napríklad pri žalúdočných problémoch, vysokom krvnom tlaku, strese, či hojení rán. Včelár upozornil, že pri kúpe medu je dôležité poznať jeho pôvod.