Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

V Slanci obnovia historický park, nasadia tam vzácne dreviny

Foto: TASR/Roman Hanc

V rámci revitalizácie historického parku v Slanci je naplánované sadenie vzácnych drevín, ktoré nahradia pôvodné.

Slanec 16. júla (TASR) - Obec Slanec v okrese Košice-okolie, nad ktorou sa vypína zrúcanina gotického hradu, získala peniaze na revitalizáciu svojho vzácneho historického parku.

Založil ho Štefan Forgáč, posledný majiteľ hradu. Park je vstupnou bránou na Slanský hrad. Obec si od jeho obnovy sľubuje, že nadchne aj turistov. Rásť by v ňom mali vzácne dreviny, napr. platany, červený dub či ginko.

"Grófsky park má pre obec veľký význam, nielen spoločenský, ale aj historický. Slančania ho považujú za svoju pýchu," priblížil starosta Slanca Jozef Bela v rozhovore pre TASR. V rámci revitalizácie parku je naplánované sadenie vzácnych drevín, ktoré by nahradili pôvodné. "Stromy, ktoré tam sú, sú veľmi staré a pri veľkých búrkach sa lámu," vysvetlil Bela.

Obec spolupracuje so záhradným architektom, ten už urobil prieskum stromov. Peniaze, ktoré obec získala z investičnej výzvy programu Terra Incognita, však nepostačia na obnovu celého parku, pôjde o prvú etapu jeho revitalizácie. V unikátnom grantovom programe pridelila Slancu Košická samospráva 14.913 eur. Obec vďaka peniazom osadí aj informačné tabule, aby tak zvýšila informovanosť turistov. O historickom parku tiež vydá brožúru. Projekt má obec podľa plánu zrealizovať do 30. októbra.

Starý grófsky park sa rozprestieral pôvodne pri kaštieli Forgáčovcov z 19. storočia. V tomto období mal okrem vzácnych stromov z cudziny dokonca aj vodostreky. Bol ideálnym miestom na oddych. Po zničení kaštieľa začal park postupne chátrať.

Park je situovaný v centre Slanca. Nachádza sa v ňom niekoľko objektov - kultúrny dom, zdravotné stredisko, dom lekára a bufet.

Obec s približne 1400 obyvateľmi leží v Slanských vrchoch, vyše 20 kilometrov juhovýchodne od Košíc. Slanec už rozbehol aj obnovu svojho gotického hradu vďaka finančnej injekcii od ministerstva kultúry vo výške 12.300 eur. K hradu sa možno dostať z centra obce po vyšliapanej cestičke, kopec nie je privysoký. Po výstupe čaká návštevníkov lákavý výhľad. Aj v súčasnosti možno vidieť na múre kedysi neskorogotickej kaplnky zreteľné gotické okno a portál.