Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V súťaži na obnovu Turzovských kúpeľov vyhrali bratislavskí architekti

Na snímke búracie práce kúpeľného domu Praha v bývalých Turzovských kúpeľoch v Gelnici 3. apríla 2023. Foto: TASR František Iván

Do dvojkolovej súťaže sa zapojilo desať renomovaných ateliérov, z ktorých tri postúpili do druhého kola.

Košice 25. októbra (TASR) - V architektonickej súťaži na obnovu Turzovských kúpeľov pri Gelnici zvíťazilo štúdio Between z Bratislavy. Výsledok druhého kola medzinárodnej súťaže oznámil Košický samosprávny kraj (KSK) s tým, že ocenený architektonický návrh predstaví v priebehu novembra.

"Víťazný návrh z dielne štúdia Between z Bratislavy plne rešpektuje historický ráz kúpeľov a nadväzuje na prírodné prostredie areálu. Skupina architektov bola už napríklad úspešná v architektonicko-urbanistickej súťaži na obnovu Kúpeľov Sliač či revitalizáciu Mlynského náhonu v Košiciach," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Do dvojkolovej súťaže sa zapojilo desať renomovaných ateliérov, z ktorých tri postúpili do druhého kola. Na druhom mieste sa umiestnil projektový návrh od pražského Atelier 111 architekti, s. r. o., a na treťom mieste DMArchitekti, s. r. o., z Bratislavy.

Umiestnenie v súťaži je spojené aj so ziskom finančnej odmeny, pre prvé miesto je to 18.000 eur, pre druhé 13.000 eur a pre tretie 9000 eur. Odborná porota, ktorá rozhodovala o budúcej podobe kúpeľov, sa skladala zo skupiny piatich nezávislých architektov a dvoch zástupcov KSK. Poradným hlasom poroty boli experti poroty z radov zástupcov Košického samosprávneho kraja, Krajského pamiatkového úradu a primátor mesta Gelnica.

"Vizualizácie a podrobný opis projektového zámeru budú verejnosti odprezentované v priebehu novembra po ukončení priameho rokovacieho konania o podmienkach zmluvy s víťazom, ktorého výsledkom má byť podpis zmluvy o diele o dopracovaní urbanisticko-architektonickej štúdie," informoval Úrad KSK.

Areál pustnúcich Turzovských kúpeľov odkúpil KSK od súkromného vlastníka vo februári 2021 za 346.000 eur. Cieľom je obnoviť areál a vytvoriť wellness-spa rezort, ktorý by primárne slúžil ako celoročné rekreačné stredisko.