Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V Trnave polícia pre vážnu haváriu uzavrela niekoľko ulíc

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako uviedol zastupujúci hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Marián Hruška, podľa najnovších zistení išlo o väčšie množstvo kyseliny dusičnej.

Trnava 5. apríla (TASR) - Kontrolné chemické laboratórium (KCHL) Nitra nenameralo po uniknutí kyseliny dusičnej a následnom požiari v Trnave znečistenie ovzdušia.

TASR informoval zastupujúci hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Marián Hruška.

"Išlo o požiar osobného motorového vozidla, z ktorého unikala kyselina dusičná. Na mieste udalosti zasahovalo 11 príslušníkov HaZZ s technikou a dostavil sa aj riadiaci dôstojník Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave, ktorý prevzal velenie zásahu, boli prítomní aj viacerí vedúci pracovníci HaZZ," uviedol Hruška.

Následným prieskumom zistili, že vo vozidle sa prepravovalo 240 kg kyseliny dusičnej (HNO3) v 60-percentnej koncentrácii.

Podľa hovorcu v čase príjazdu prvej hasičskej jednotky na miesto udalosti bolo osobné vozidlo v plameňoch, z tohto dôvodu veliteľ zásahu prostredníctvom operačného strediska zisťoval všetky dostupné informácie o uvedenej nebezpečnej látke.

"Z dôvodu možného zamorenia ovzdušia okolie havárie bolo uzavreté. Železničná stanica bola evakuovaná, vlaková doprava bola zastavená. Zložky Policajného zboru (PZ) SR riadili dopravu a odkláňali ju na iné smery," priblížil. Dodal, že na miesto udalosti si veliteľ zásahu vyžiadal piesok, ktorý v objeme päť m3 použili na zachytávanie a hasenie unikajúcej nebezpečnej látky, taktiež na miesto udalosti vyžiadal veliteľ zásahu vápenný hydrát na neutralizáciu uniknutej nebezpečnej látky.

Na základe výsledkov merania KCHL sa obnovila v Trnave železničná doprava a po ukončení zásahu príslušníkov HaZZ aj cestná doprava.

Pre veľké nebezpečenstvo úniku nebezpečných látok príslušníci počas celej doby zasahovali v ochranných plynotesných protichemických oblekoch a autonómnych dýchacích prístrojoch, príslušníci PZ SR používali ochranné rúška, ktoré poskytla prítomná zdravotná záchranná služba.hovorca.