Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Zázrivej budú variť a ochutnávať špeciality ako lisník či glgany

Na ilustračnej snímke bača Ladislav Kazár (vľavo) zo Zázirvej. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V minulosti bol život v Zázrivej tvrdý kvôli drsným prírodným podmienkam, čo sa prejavilo aj na stravovaní. Vznikli jedinečné jedlá z miestnych surovín a ponúkajú skutočný gurmánsky zážitok.

Zázrivá 19. júla (TASR) – Kulinársky workshop zameraný na varenie tradičných aj menej známych starosvetských jedál zo zázrivských dolín, ktorý organizuje v sobotu 21. júla obec Zázrivá, má napomôcť zachovaniu jedinečných receptov z regiónu. Tie totiž pomaly miznú spolu s ich nositeľmi. Variť a ochutnávať sa budú zázrivské špeciality ako napríklad kvaska, lisník či glgany.

V minulosti bol život v zázrivských dolinách tvrdý najmä z dôvodu drsných prírodných podmienok, čo sa odrazilo aj na ľudovom stravovaní. "Vznikli tak viaceré jedinečné jedlá, ktoré vychádzajú z miestnych surovín a aj po rokoch ponúkajú skutočný gurmánsky zážitok," uviedol koordinátor projektu Peter Madigár.

Dodal, že okrem zachovávania miestneho kultúrneho dedičstva má byť kulinárske stretnutie aj príležitosťou pre inšpiráciu a oživenie jedálnych lístkov reštaurácií v regióne, kde chýba ponuka miestnych špecialít. "Ponímanie tradičných jedál končí pri všeobecne známych bryndzových haluškách," povedal.

Aktivita sa uskutočňuje v rámci projektu Trasa valašskej kultúry, aktivity III. Univerzita Karpatská. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.