Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vallo: Situácia v Bratislave nebude ľahká, najrýchlejšia bude MHD

Matúš Vallo, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Primátor Bratislavy tak reagoval na spustenie dopravných uzáver pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 a pre výstavbu podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy.

Bratislava 15. februára (TASR) – Dopravná situácia v Bratislave nebude od piatka ľahká, mesto totiž čakajú najrozsiahlejšie dopravné obmedzenia v histórii. Najrýchlejším spôsobom prepravy v meste bude MHD. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Reagoval tak na spustenie dopravných uzáver pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, konkrétne prestavbu mimoúrovňovej križovatky Prievoz, a pre výstavbu podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy.

"Prosím všetkých Bratislavčanov o zhovievavosť, trpezlivosť, spoluprácu a toleranciu. Snažíme sa dosahy tejto situácie čo najviac zmierniť," povedal Vallo. Najrýchlejším spôsobom prepravy v dotknutom území bude podľa primátora MHD, a to aj vďaka novým vyznačeným pruhom určeným pre verejnú dopravu. Od pondelka 18. februára až do konca marca budú linky MHD 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť pre cestujúcich zadarmo. Mesto pripravilo aj záchytné parkoviská s kapacitou do 700 miest v blízkosti zastávok MHD.



Uzávera časti ulice Mlynské nivy potrvá jeden rok. V prvom polroku pôjde o jej úplnú uzáveru, počas druhého polroka bude ulica sprejazdnená pre MHD. Stavby v oblasti Prístavného mosta potrvajú dva roky, práce sú rozdelené do šiestich etáp s tým, že dosah na dopravu sa pri ďalších uzáverách bude postupne znižovať. V prípade rekonštrukcie križovatky Prievoz zostanú na diaľnici D1 zachované všetky priame smery do Trnavy i do Petržalky. "Z Bajkalskej v smere od Ružinova bude možné odbočenie na Prístavnú aj do Petržalky. Povolený bude aj zjazd z Petržalky na Bajkalskú v jednom jazdnom pruhu a zjazd od Trnavy na Bajkalskú. Nebude však možné prejsť z Bajkalskej na obchvat smerom na Trnavu. Zo smeru Trnava a aj Petržalka sa nebude dať dostať priamo na Slovnaftskú, potrebné bude zísť na križovatku Bajkalská-Prievozská a na nej sa otočiť smerom na Slovnaftskú," vysvetlil Vallo.

V prípade rekonštrukcie časti Mlynských nív a budovania podzemného kruhového objazdu, bude všetka doprava vylúčená v úseku Svätoplukova-Karadžičova. Obchádzková trasa pre autá bude viesť po Košickej a Landererovej, vozidlá MHD a taxi budú mať povolenú jazdu po Páričkovej v oboch smeroch. Všetky obmedzenia v okolí Prievozu a Mlynských nív začnú postupne zavádzať od piatka a prvý veľký nápor na dopravu sa očakáva od pondelka rána.

Polícia žiada vodičov, aby od piatka nejazdili v dotknutých úsekov v Bratislave po pamäti, ale podľa nového dočasného dopravného značenia. Na vodičov taktiež apeluje, aby individuálnu automobilovú dopravu využívali v čo najmenšej miere a uprednostnili verejnú dopravu. "Pokiaľ budú vodiči vidieť na križovatkách policajtov, sú tam z dôvodu, aby zamedzili upchatiu jednotlivých križovatiek," povedal zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tibor Sekula. Polícia bude využívať aj inštitút objektívnej zodpovednosti.

Viac informácií môže verejnosť nájsť na webe www.zvladneme.to, kde bude fungovať aj online prenos z kamier. Od pondelka bude k dispozícii aj informačná linka 0800 242 000, na ktorú môžu hlásiť vodiči problémy v doprave či svoje podnety.

Polícia upozorňuje na správnu a nesprávnu jazdu v bus pruhoch


Vodiči, ktorí sa v nasledujúcich mesiacoch nevyhnú prejazdu Gagarinovou a Bajkalskou ulicou v Bratislave, na ktorých bude platiť zmena organizácie dopravy, sa na novú situáciu môžu pripraviť aj prostredníctvom inštruktážneho videa Polície SR. Na sociálnej sieti na stránke Polícia SR - Bratislavský kraj policajti upozorňujú na správnu a nesprávnu jazdu v bus pruhoch.

"Vodiči ostatných vozidiel sa môžu vo vyhradených pruhoch pohybovať len v prípade, ak na mieste nebude značka, ktorá im akýkoľvek vstup do týchto pruhov zakazuje," upozorňuje polícia.

Bus pruhy na Gagarinovej i Bajkalskej ulici vyznačilo mesto v predchádzajúcich dňoch. Majú zabezpečiť preferenciu verejnej dopravy. Okrem liniek MHD a prímestských autobusov však budú môcť bus pruhy využívať aj nákladné vozidlá.

V hlavnom meste sa v piatok o 20.00 h začnú rozsiahle dopravné obmedzenia. Súvisia s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, konkrétne prestavbou mimoúrovňovej križovatky Prievoz, a s výstavbou podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. V prípade Mlynských nív pôjde o obmedzenia rádovo v mesiacoch a pri D4 a R7 v rokoch. Magistrát i polícia upozorňujú, že Bratislavu čaká náročné obdobie, ktoré si bude vyžadovať veľa trpezlivosti. Prvý nápor na dopravu sa očakáva v pondelok (18. 2.).



Polícia vyzýva vodičov, aby si všímali dopravné značenia a dodržiavali pravidlá cestnej premávky, poukazuje pri tom i na zmeny v dynamickom riadení dotknutých križovatiek.

V teréne budú posilnené policajné hliadky, dopravným policajtom z Bratislavského kraja prídu pomôcť i kolegovia z Košíc, Banskej Bystrice, Žiliny a Prešova. "Policajti v rannej a poobedňajšej špičke budú nasadení do priamych úsekov najexponovanejších križovatiek," priblížil zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tibor Sekula. Polícia počíta s tým, že na cestách v Bratislave počas dopravných obmedzení dôjde k zvýšeniu počtu škodových udalostí a nehôd.

Na monitorovanie situácie bude využívať kamery a aj vrtuľník. Okrem stránky Polícia SR - Bratislavský kraj bude možné nájsť aktuálne informácie o situácii aj na webe www.zvladneme.to

Dopravnú situáciu hodnotí polícia zatiaľ ako relatívne plynulú


Na území Bratislavy zaznamenala polícia od pondelkového rána viacero udalostí v cestnej premávke, avšak celkovú situáciu v doprave charakterizuje ako relatívne plynulú. Aj napriek tomu vyzýva vodičov, aby sa plne venovali vedeniu vozidla a sledovali situáciu v cestnej premávke.

Polícia na sociálnej sieti apeluje na vodičov, aby pred križovatkou Bajkalská ulica - Prievozská ulica využívali ľavý jazdný pruh len na otáčanie. Zároveň, aby na križovatke ulíc Košická - Mlynské nivy v zmysle nového dopravného značenia neodbočovali doľava v smere na Prievozskú ulicu. Vodičov žiada využívať výjazd z Bajkalskej ulice na Prístavnú ulicu (ide o druhú odbočku vpravo).

Polícia šoférov vyzýva, aby sa plne venovali vedeniu vozidla a sledovali situáciu v cestnej premávke. "Aj malá nepozornosť môže spôsobiť nepatrnú udalosť v cestnej premávke, ktorá môže mať, vzhľadom na rozsah dopravných obmedzení, negatívny dopad," podotkla polícia.