Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Večer v Banskej Bystrici bude v znamení spomienok na Nežnú revolúciu

Banská Bysrica Foto: TASR/Branislav Račko

Čo a ako sa dialo v Banskej Bystrici po 17. 11. 1989, prezradia aktéri bystrického revolučného hnutia Pavol Katreniak, Ivan Bača a Igor Pohle v rozhovore s moderátorom Radom Slobodom.

Banská Bystrica 17. novembra (TASR) - Na 28. výročie Nežnej revolúcie sa v Banskej Bystrici po čase spoja viaceré kultúrne platformy, aby si pripomenuli hrdinky a hrdinov týchto udalostí. Banská Bystrica tak v piatok ožije nielen spomienkami na revolúciu, ale aj literatúrou a hudbou.

"Program podujatia Sami proti noci otvorí o 19.00 h v kultúrnom centre Záhrada diskusia Nežná & bystrická. Síce sa zdá, že novembrové udalosti navždy zmenili smerovanie našej krajiny, no zabúda sa na to, že revolucionári a revolucionárky neboli iba v Prahe a Bratislave," informoval Slavo Sochor z Literárnej bašty, ktorá je jedným z organizátorov podujatia.

Čo a ako sa dialo v Banskej Bystrici po 17. 11. 1989, prezradia aktéri bystrického revolučného hnutia Pavol Katreniak, Ivan Bača a Igor Pohle v rozhovore s moderátorom Radom Slobodom.

Podujatie bude o 20.30 h pokračovať v Literárnej bašte čítaním z knihy spisovateľa Dominika Tatarku Sám proti noci, v ktorom sa odráža normalizačná atmosféra 70. rokov, predovšetkým však jeho vlastné sny, spomienky, úvahy. Ukážku z nového vydania prečíta herec Michal Ďuriš.

"Následne sa po 21.30 h v Klube 77 začne spomienkový program venovaný fantastickému hudobníkovi Mariánovi Vargovi. Pri tejto príležitosti pribudne na symbolickom rockovom cintoríne pri Klube 77 aj pamätná tabuľka venovaná práve známemu skladateľovi," dodal Sochor s tým, že v programe zloženom z jeho skladieb zahrajú viaceré zoskupenia a sólisti.