Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Viac ako 1000 veľkonočných kraslíc ponúka výstava Trebišovski pisanki

Vystavovať svoje skvosty bude 60 majstrov v zdobení kraslíc.Foto: TASR/Roman Hanc

Okrem prehliadky kraslíc a rôznych techník, si môžu návštevníci vyskúšať techniky zdobenia kraslíc, ochutnať výborné tokajské víno a koláče.

Trebišov 12. marca (TASR) – Pre obdivovateľov tradičných veľkonočných kraslíc pripravilo Vlastivedné múzeum v Trebišove 23. ročník súťažnej výstavy Víno a kraslice - Trebišovski pisanki. Návštevníci na jednom mieste uvidia 1187 kraslíc zdobených tradičnými, ale aj modernejšími technikami. Výstava poteší nielen oko návštevníka, ale aj jeho chute, je totiž spojená s množstvom zaujímavých podujatí a ochutnávkami.

"Okrem prehliadky kraslíc a rôznych techník, si môžu návštevníci vyskúšať techniky zdobenia kraslíc, ochutnať výborné tokajské víno a koláče," uviedla pre TASR riaditeľka trebišovského múzea Beáta Kereštanová.

Vystavovať svoje skvosty bude 60 majstrov v zdobení kraslíc. Kereštanová priblížila, že najstaršou účastníčkou je Anna Benková staršia, ktorá má 86 rokov, a najmladším je sedemročný žiak. "Veľký dôraz sa v súťaži kladie na zachovávanie a udržiavanie tradičných a starých techník," doplnila riaditeľka.

Jozef Hvozdík zo Sečoviec sa venuje skrášľovaniu vajíčok už 11 rokov. Túto zručnosť mu ukázala jeho sestra, chcel to skúsiť. Začínal vŕtaním, každý rok pridával novú techniku, teraz ich ovláda už sedem. Pod jeho rukami vznikajú odrôtované vajíčka, kraslice zdobené slamou, voskom či semienkami. S úsmevom hovorí, že výzdobu vajíčok zvládne každý. "Treba mať len dobrú stoličku," vysvetlil.







Oľga Arvayová z Vojčíc v okrese Trebišov sa venuje technike vyškrabávania. "Vajíčko zafarbím v cibuľových šupkách, postojí tam tak týždeň, potom ho vyberiem, namastím bravčovou masťou a vyškrabávam rydlom na železo. Výroba mi trvá aj tri-štyri hodiny," vysvetlila svoj postup pre TASR.


Tu bude player



K trebišovskej výstave sa viažu podujatia pre celú rodinu. V prvú Kvetnú nedeľu chystá múzeum podujatie pre deti, budú si môcť zasúťažiť. "Okrem výroby kraslíc si vyskúšajú zaujímavé činnosti súvisiace s jarou," láka riaditeľka. Na programe bude zdobenie perníčkov, výroba kvetov z papiera a súčasťou bude aj ochutnávka vína a tradičných veľkonočných špecialít.