Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

VÍGĽAŠSKÁ HUTA KALINKA: Obecný úrad stále čaká na obnovu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pre dedinu so zhruba 350 obyvateľmi by to bola najväčšia investícia za ostatné roky. Starosta hovorí, že náklady na rekonštrukciu sú asi 200.000 eur.

Vígľašská Huta Kalinka 7. septembra (TASR) - Plánovaná rekonštrukcia Obecného úradu vo Vígľašskej Hute Kalinke v okrese Detva stále čaká na realizáciu. Výzvu, na základe ktorej obec požiadala o nenávratný finančný príspevok, totiž Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vlani zrušila.

"Opätovne bola výzva zverejnená v máji tohto roku s tým, že žiadosti o nenávratný finančný príspevok sa budú môcť podávať v priebehu novembra 2017. Došlo však k zmenám maximálnych súm na jednotlivé aktivity, v dôsledku čoho už táto suma nepostačuje na rekonštrukciu našej budovy," uviedol pre TASR starosta Jozef Tuček. "Okrem toho má PPA na prijatie žiadostí, kontrolu, vyhodnotenie a rozhodnutie o schválení príspevku zhruba 240 pracovných dní, čiže realizácia by v prípade úspechu prichádzala do úvahy až v ďalšom volebnom období," dodal.

Pre dedinu so zhruba 350 obyvateľmi by to bola najväčšia investícia za ostatné roky. Starosta hovorí, že náklady na rekonštrukciu sú asi 200.000 eur.

Obec chcela tento rok zrealizovať aspoň výmenu kotlov v kultúrnom dome. O dotáciu vo výške 40.000 eur požiadala koncom roka 2016 envirofond. Staré kotly na tuhé palivo chcela nahradiť novými, na vykurovanie peletami. "Z výzvy na prekladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok bolo na celom Slovensku napriek veľkej medializácii podporených len päť kotolní. My sme medzi nimi, žiaľ, neboli," konštatoval.