Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Vo Fiľakove sa diskutovalo o novom územnom pláne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Verejnosť mohla s predstaviteľmi samosprávy diskutovať o príprave strategického rozvojového dokumentu mesta, vypočuť si a pripomienkovať prebiehajúci proces.

Fiľakovo 18. apríla (TASR) - Príprava nového územného plánu (ÚPN) bola témou verejného občianskeho fóra, ktoré sa vo štvrtok (13. 4.) konalo vo Fiľakove. Verejnosť mohla s predstaviteľmi samosprávy diskutovať o príprave strategického rozvojového dokumentu mesta, vypočuť si a pripomienkovať prebiehajúci proces. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

ÚPN mesta je strategický dokument, ktorý zabezpečuje, aby rozvoj mesta prebiehal koncepčne, podľa určitých pravidiel a limitov. "Každá stavba, ktorú chce stavebník postaviť, musí byť v súlade s platným ÚPN. Je určený na to, aby jednotlivé záujmy koordinoval a predchádzal zbytočným vzájomným konfliktom," priblížil spracovateľ ÚPN Martin Baloga. Fiľakovo má strategický rozvojový dokument platný ešte z roku 1999, aktuálne tak samospráva pracuje na jeho novej verzii, ktorá bude platná nasledujúcich 25 až 30 rokov.

Príprava nového ÚPN mesta Fiľakovo sa začala vlani výberovým konaním na výber spracovateľa. V tomto roku sa realizujú prípravné práce, v rámci ktorých samospráva oslovila všetky dotknuté obce, orgány štátnej správy či podnikateľov a ďalšie subjekty. Do procesu prípravy dokumentu môže zasiahnuť aj verejnosť.

"Na stránke mesta je sekcia s novým územným plánom, kde sa uverejňujú všetky súvisiace dokumenty či pozvánky na stretnutia. Všetky etapy spracovania a prerokovania sa dejú za účasti verejnosti. Najbližšie stretnutie plánujeme na prelom septembra a októbra," spresnila Martina Kukučková poverená obstarávaním územnoplánovacích podkladov a územnoplánovacej dokumentácii. Ako dodala, verejnosť môže svoje podnety podať aj osobne na referáte stratégie a rozvoja mesta na Mestskom úrade vo Fiľakove.