Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Vo väzenskej nemocnici v Trenčíne bol o voľby veľký záujem

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Z celkového počtu 361 podľa vedúcej organizačno-právneho oddelenia požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy.

Trenčín 30. septembra (TASR) - O predčasné parlamentné voľby bol medzi obvinenými a odsúdenými v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami veľký záujem. Informovala o tom vedúca organizačno-právneho oddelenia Lucia Martináková.

Z celkového počtu 361 podľa nej požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy.

"Vydali interný predpis a prostredníctvom pedagógov sme obvinených a odsúdených informovali o spôsobe získania hlasovacieho preukazu. Zabezpečili sme im tlačivo, ktoré na náklady ústavu mohli poslať do miesta trvalého bydliska, obec im poštou zaslala hlasovací preukaz," informovala Martináková.

Medzi obvinenými a odsúdenými sú podľa nej aj osoby, ktoré nemajú právo voliť. "Prekážku vo volení majú cudzinci, tých tu máme päť, dvaja odsúdení sú zbavení spôsobilosti na právne úkony. Voliť nemôžu ani neplnoleté a vysoko infekčné osoby, také v ústave momentálne nemáme," doplnila.

Odsúdený Ladislav si v Trenčíne odpykáva desaťročný trest za ekonomickú trestnú činnosť, do prepustenia na slobodu mu zostáva 3,5 roka.

"Ísť voliť som sa rozhodol preto, že mám doma rodinu a chcem aby sa moje deti mali lepšie. Veľkú budúcnosť nevidím ani po týchto voľbách, ale dúfam, že nejaká zmena príde. Voliť chodím pravidelne. O politickej situácii sme sa rozprávali aj s ostatnými obvinenými a odsúdenými, zmenu potrebuje aj trestné právo," zdôraznil Ladislav.

Dňa 28. septembra sa v slovenských ústavoch nachádza celkom 1467 obvinených a 8518 odsúdených (spolu 9985 osôb). Z celkového počtu väznených je 26 obvinených mladistvých, 31 odsúdených mladistvých a 483 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo. Záujem voliť nahlásilo 1737 väznených osôb.