Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Vo Vlkolínci plánujú nové parkovisko alebo systém parkovania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ružomberok si v tomto roku pripomína významné výročie Vlkolínca.

Ružomberok 16. októbra (TASR) - Nové parkovisko či systém parkovania, ktorý zabezpečí väčší komfort návštevníkom, plánujú do budúcnosti vyriešiť vo Vlkolínci pri Ružomberku. Pri príležitosti 30. výročia zápisu osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO to uviedol ružomberský primátor Ľubomír Kubáň.

"Problémov aj vo Vlkolínci je veľa, iste to mnohí vnímame. Treba sa však zamerať na budúcnosť a pozerať dopredu. Našim zámerom je dosiahnuť, aby sa akékoľvek problémy neodzrkadlili na zážitku, ktorý si turista z Vlkolínca odnáša," povedal Kubáň.

Ako ďalej konkretizoval, potešili by ho napríklad rekonštrukcia prístupovej cesty, trvalé riešenie toaliet, budovanie nových atrakcií, a tiež nové podujatia pre návštevníkov Vlkolínca.

Ružomberok si v tomto roku pripomína významné výročie Vlkolínca, v decembri 1993 ho zapísali do zoznamu dedičstva UNESCO ako poslednú obývanú osadu v karpatskom regióne zachovanú ako celok v pôvodnej ľudovej architektúre. Mesto si tento moment pripomenulo v októbri na slávnostnej akadémii. Okrem toho pripravilo a tento rok spolupracuje pri kultúrnych, spoločenských a športových podujatiach, ktoré sa konajú pod hlavičkou výročia Vlkolínca. Medzi nimi sú prednášky, prezentácie tvorcov a remesiel, výstavy, environmentálne aktivity, koncerty či tvorivé dielne.