Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vodnú stavbu Domaša si počas dvoch dní pozrelo približne 800 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Domaša je štvrtou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku.

Kvakovce 23. marca (TASR) - Vodnú stavbu Domaša si počas dvoch dní pozrelo približne 800 ľudí. Urobili tak v rámci Dní otvorených dverí, ktoré aj v tomto roku organizoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). TASR o tom informoval jeho hovorca Marián Bocák.

Vodohospodári tak chceli podľa jeho ďalších slov priblížiť záujemcom okrem iného význam vody a zachovania ochrany vodných zdrojov. „Z celkového počtu viac ako 7000 návštevníkov mohli aj návštevníci Domaše vidieť, ako takáto vodná stavba funguje, čo je jej úlohou. Mali sa možnosť pozrieť do jej útrob, pričom zdolali niekoľko stovák schodov,“ priblížil s tým, že aktuálna naplnenosť Domaše je viac ako 50 %, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim obdobím nárast o 13 %. „Ďalší vývoj bude závisieť aj od aktuálnej hydrologickej situácie,“ poznamenal.

Domaša je štvrtou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku. Bola vybudovaná v rokoch 1962 až 1967 ako súčasť vodohospodárskych úprav na Východoslovenskej nížine. Jej účelom je okrem iného akumulácia vody pri vyšších prietokoch, má tiež protipovodňovú ochranu, určená je aj na rekreáciu či šport. „Cez priehradu prechádza 49. rovnobežka severnej šírky,“ spomenul Bocák.

Z pohľadu pitnej vody patrí Slovensko podľa hovorcu medzi svetové veľmoci. „Z celkového počtu 294 vodných stavieb je osem vodárenských nádrží, ktoré spolu s podzemnými zdrojmi pitnej vody zásobujú obyvateľov Slovenska. Celkový objem vody vo vodných nádržiach predstavuje viac ako dva milióny kubických metrov, ktoré sa rozprestierajú na ploche 216 štvorcových kilometrov,“ vyčíslil.