Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Vodu chráni na ostrove Sihoť už aj ekologický traktor

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ním chce eliminovať aj tie najmenšie riziká, ktoré by vodu mohli ohroziť.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Vodárenský zdroj na ostrove Sihoť, ktorý zásobuje pitnou vodou viac než 250.000 obyvateľov Bratislavy a Záhoria, už chráni aj moderný ekologický traktor. Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ním chce eliminovať aj tie najmenšie riziká, ktoré by vodu mohli ohroziť.

Ako TASR informoval hovorca BVS Zenon Mikle, traktor je ekologický po viacerých stránkach a vďaka tomu získal aj ocenenie Modrý anjel. "Všetky použité oleje sú ľahko rozložiteľné a nepredstavujú takmer žiadne riziko v prípade ich úniku do pôdy," vysvetlil. Rozložiteľnosť hydraulického oleja, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre zariadenia pracujúce v ekologicky rizikových oblastiach, je viac ako 60 percent. Prevodový olej nie je rozpustný vo vode a v prípade jeho úniku sa zachytáva v horných vrstvách pôdy, kde sa rýchlo rozloží až 90 percent svojho objemu. "Všetky olejové náplne majú zaručené vlastnosti aj v studenom stave, čím napomáhajú rýchlemu štartu a výrazne menšiemu vzniku škodlivých spalín," doplnil hovorca. Traktor tiež spaľuje na svoj pohon bionaftu a palivá na rastlinnej báze.

"Náš Modrý anjel, ako sme ho familiárne pomenovali, spĺňa všetky kritériá bezpečnosti pri pohybe v okolí vodárenských zdrojov. Našou prioritou je dodávať do domácností kvalitnú a nezávadnú vodu," uviedol predseda predstavenstva BVS Radoslav Jakab.

Modrý anjel je najznámejšou a najstaršou ekoznačkou na svete. Je udeľovaný spoločnostiam, ktoré splnia najprísnejšie pravidlá v oblasti ochrany prírody a trvalo udržateľného rozvoja. Produkty ocenené Modrým anjelom zaručujú, že pri výrobe neboli použité nebezpečné chemikálie, alebo že bola pri výrobe maximálne obmedzená spotreba vody a energií.