Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Vojaci pred odletom do Afganistanu absolvovali udržiavací výcvik

Vojaci 21. zmiešaného mechanizovaného práporu v Trebišove cvičili pred marcovou rotáciou operácie ISAF v Afganistane vo výcvikovom priestore Veľké Ozorovce 21. februára 2013 Foto: TASR/Roman Hanc

Cvičenie sa uskutočnilo vo výcvikovom priestore Veľké Ozorovce v okrese Trebišov.

Veľké Ozorovce 21. februára (TASR) - Príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OZ SR) z 21. zmiešaného práporu z Trebišova, ktorí v marci tohto roka odlietajú na medzinárodnú misiu do Afganistanu, dnes absolvovali jedno z posledných cvičení vo výcvikovom priestore Veľké Ozorovce, okres Trebišov.

Hovorca OS SR Milan Vanga pre TASR uviedol, že ide o záverečnú fázu prípravy pred nasadením našich vojakov do operácie ISAF v Afganistane. Pripomenul, že dnes plnilo špeciálne úlohy 85 vojakov, ktorí v rámci rotácie vystriedajú časť strážnej jednotky na leteckej základni v Kandaháre.

„Ich úlohou bude zodpovedať za bezpečnosť priestoru hlavného vstupného bodu základne, kontrolovať vozidlá i ľudí, aby sa do stráženého priestoru nedostali osoby, ktoré by mohli narušiť fungovanie základne či ohroziť životy vojakov,“ vysvetlil hovorca.

Konštatoval, že v rámci dnešného výcviku sa vojaci sústredili na koordináciu úkonov a reakčný čas pri zásahu. Trénoval sa zásah na vstupe do priestoru základne v prípade, že by posádka prichádzajúceho vozidla nerešpektovala pokyny strážnej jednotky. Podľa Vangu dnes vojaci rozoberali súčinnosť a úlohy peších patrol pri napadnutí a rovnako precvičovali ovládanie primárnej a sekundárnej zbrane.

Poveternostné podmienky na Slovensku a v Afganistane sú síce rozdielne, ale naši vojaci sa pripravujú na plnenie úloh v letnom i zimnom období. Vysporiadať sa však musia s neustálou možnosťou ohrozenia.

ISAF: Cvičenie vojakov pred misiou v Afganistane





„Vojaci sa postupne naučia štandardne zvládať aj ten pocit ohrozenia, ktorý na základni nepochybne je. Takáto služba v misii, podľa mňa, mení aj pohľad človeka na život. Uvedomuje si hodnoty, čo je dôležité a čo nie,“ hovorí Marián Makay, ktorý už službu v Afganistane absolvoval ako veliteľ jednej z rotácií.

Okrem vojakov z Trebišova do Afganistanu odletia aj ich kolegovia z útvarov v Prešove, Žiline, Leviciach, Rožňave a Seredi.

„Do tejto operácie odchádza dovedna 95 príslušníkov OS SR. Okrem tých, ktorí budú v strážnych jednotkách v Kandaháre, časť vystrieda kolegov na veliteľských pozíciách v rámci ISAF a na misiu odlietajú aj príslušníci vojenskej polície,“ uzavrel Vanga.

OSSR:V marci odchádza do Afganistanu 95 vojakov