Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Lesníci ukladajú sadenice stromov do prírodných chladničiek

Na snímke pohľad na zasnežený masív Slavkovského štítu vo Vysokých Tatrách z Tatranskej Lomnice 24. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Snehové jamy,na predĺženie vegetačného pokoja sadeníc, sa nachádzajú v každom z 11 obvodov Štátnych lesov Tatranského národného parku, je ich 38.

Vysoké Tatry 2. apríla (TASR) – Lesníci zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) začali v týchto dňoch vo Vysokých Tatrách so zapĺňaním snehových jám sadenicami stromov. Viac ako 433.000 sadeníc plánujú vysadiť od Oravy až po Pieniny.

"V tomto roku obnovia Štátne lesy TANAP-u v nimi spravovanom území 196 hektárov kalamitných plôch. Vysadia 433.000 sadeníc, pričom bude prevládať smrek a smrekovec. Zastúpenie budú mať aj jedľa a borovica, z listnatých buk, javor, jaseň, jelša a brest," uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová. Sadenice ukladané do jám boli vypestované v Stredisku genofondu drevín Rakúske lúky.

Snehové jamy sa nachádzajú v každom z 11 obvodov Štátnych lesov TANAP-u. Je ich 38. "Sú to v podstate prírodné chladničky, ktoré slúžia na predĺženie vegetačného pokoja sadeníc," vysvetlil vedúci Strediska genofondu drevín Rakúske lúky Peter Petrášek. Ide prevažne o zrubové stavby, zapustené do zeme s rozmermi približne 3x4 metre. Výnimkou sú Rakúske lúky, kde snehové jamy dosahujú rozmery zhruba 3x40 metrov. "Nemajú okná, sú zaizolované zo všetkých strán, vrátane dverí, aby z nich neunikalo teplo. Vo vnútri sa nachádza vrstva snehu, vystlaná spravidla pilinami, ktoré na jednej strane odizolujú chlad a na druhej držia vlhkosť," vysvetlila Petránová. Ako doplnila, dôležité je, aby boli vybudované na miestach, ktoré okolité prostredie udržiava v chlade čo najdlhšie a sneh sa v nich roztápa pomaly. Ideálne sú preto doliny mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

V snehových jamách sadenice ostanú až dovtedy, kým sa neroztopí sneh a nerozmrzne pôda aj vo vyšších polohách TANAP-u, teda tam, kde ich lesníci plánujú vysádzať