Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Ochranári budú spolu s dobrovoľníkmi zisťovať početnosť kamzíkov

Na snímke kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách 28. októbra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kamzíky rátajú na slovenskej i poľskej strane Tatier dvakrát ročne, vždy na jar a na jeseň.

Vysoké Tatry 6. novembra (TASR) - Utorok 7. novembra bude v Tatranskom národnom parku (TANAP) na slovenskej i poľskej strane Tatier patriť počítaniu kamzičej zveri. Jesenné sčítanie je podľa zoologičky Správy TANAP-u Eriky Feriancovej zamerané na zisťovanie stavov endemického druhu pred zimou.

Keďže vo vyšších nadmorských výškach už napadol sneh a začalo sa i obdobie kamzičej ruje, slovenskí a poľskí ochranári a dobrovoľníci budú mať podľa nej výhodu. "Ak sneh vydrží, kamzíky sú na ňom lepšie viditeľné, tiež si už musia vyhrabávať potravu, navyše samce budú veľmi aktívne, budú sa naháňať a obháňať čriedy," ozrejmila Feriancová. Údaje o mieste pozorovania či pohlaví aj tentoraz zaznamenajú sčítajúci do aplikácie, ktorú si premiérovo vyskúšali takto pred rokom.

Kamzíky rátajú na slovenskej i poľskej strane Tatier dvakrát ročne, vždy na jar a na jeseň. Kým jesenné sčítanie monitoruje stavy pred zimou, jarné sa zameriava na prírastky mláďat. Vlani narátali koncom októbra v celých Tatrách 1222 kamzíkov. Absolútny rekord si stále drží jeseň 2018, keď malo v Tatrách zimovať najmenej 1431 jedincov.