Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Výstava o Márii Terézii prezentuje doposiaľ nevystavované exponáty

V máji tohto roku uplynulo 300 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín – kráľovnej Márie Terézie. SNM - Múzeum Betliar je jediným múzeom na Slovensku, ktoré pripravilo výstavu o panovníčke a jej dobe pod názvom Mária Terézia - kráľovná a jej doba v zbierkach Andrássyovcov. Na snímke zástupkyňa riaditeľa múzea Tímea Mátéová. Múzeum Betliar 23. novembra 2017. Foto: TASR Roman Hanc

Medzi vzácne predmety výstavy patria podľa kurátorky múzea Timey Mátéovej aj insígnie Radu svätého Štefana, ktorý založila samotná Mária Terézia.

Betliar 23. novembra (TASR) - Výstava pod názvom Mária Terézia - kráľovná a jej doba v zbierkach Andrássyovcov, ktorú vo štvrtok podvečer sprístupní pre verejnosť Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum v Betliari, ponúka viacero doposiaľ nevystavovaných exponátov. Patrí medzi ne i veľkorozmerná mapa Viedne z roku 1778 od Josefa Daniela Hubera, ktorá zachytáva rezidenciu Márie Terézie z vtáčej perspektívy.

Výstavu Múzeum v Betliari pripravilo pri príležitosti 300. výročia narodenia kráľovnej Márie Terézie. Podľa slov riaditeľa Júliusa Barcziho je špecifikovaná Andrássyovcami, ich zbierkami a tým, čo sa s nimi dialo v 18. storočí.

"Sú tu vystavené predmety, ktoré, čo sa týka ich výtvarnej úrovne, sú aj horšie, aj lepšie. Každý jeden z týchto predmetov je unikátny pre históriu Andrássyovcov, takže môže to byť portrét Márie Terézie, ktorý nie je výtvarne až tak veľmi dobrý, ale z hľadiska Andrássyovcov je veľmi významný. Potom tu máme aj špičkové práce od napríklad Schletterera, bol to dvorný sochár Márie Terézie. Vystavený je luxusný viedenský porcelán, jedna z najväčších kolekcií na Slovensku, vzácne brúsené sklo a, samozrejme, aj šperky," uviedol Július Barczi.

Prvýkrát je na pôde betliarskeho múzea prezentovaný grófsky armáles Štefana III. Andrássyho zo Štátneho archívu v Levoči či slávne charakterové hlavy významného sochára Franza Xavera Messerschmidta zo Slovenskej národnej Galérie v Bratislave.

Mapa Viedne, ktorú môžu návštevníci vidieť, ešte nebola vystavovaná na Slovensku. "Je to medirytina, ktorá má obrie rozmery, viac ako štyri krát tri metre. Bol problém nájsť miesto, kde sa zmestí. Okrem toho je to práca na veľmi vysokej umeleckej úrovni," doplnil Barczi.

Presná odpoveď na to, ako sa mapa k Andrássyovcom dostala, známa podľa jeho slov nie je. "Jednou z možností je, že pochádza z vena grófky Eleonóry Kaunitz - Rietberg, bola to praneter kancelára Márie Terézie, Wenzela Antona Kaunitza a Eleonóra bola manželkou predposledného majiteľa kaštieľa v Betliari, Gejzu Andrássyho," prezradil Barczi.

Medzi vzácne predmety výstavy patria podľa kurátorky múzea Timey Mátéovej aj insígnie Radu svätého Štefana, ktorý založila samotná Mária Terézia.

"Tieto insígnie nám prišli tento týždeň z Maďarského národného múzea v Budapešti pod dozorom kurátorov, ktorí pricestovali so zbierkovými predmetmi. Boli nainštalované a budú tu až do konca výstavy, do 30. apríla 2018," dodala Mátéová.