Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava v múzeu v Rimavskej Sobote predstaví život Rómov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Výstava je súťažnou prehliadkou detských výtvarných prác.

Rimavská Sobota 26. mája (TASR) – Dovedna 161 výkresov zobrazujúcich život Rómov predstaví výstava Romano dživipen – Rómsky život, ktorú v utorok 28. mája o 13.00 h otvoria v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako TASR informovala jeho etnologička Ľudmila Pulišová, ide o 13. ročník tohto podujatia.

„Výstava je súťažnou prehliadkou detských výtvarných prác. Jej cieľom je podporiť rozvoj fantázie a tvorivosti u detí a súčasne prehĺbiť ich záujem o hmotnú a duchovnú kultúru Rómov. Z toho dôvodu sú námetmi detských kresieb rómska kultúra, život Rómov v minulosti a v súčasnosti, motívy ľudového bývania, kočovania, odievania, vzťah Rómov k hudbe a k remeslám. Teda všetko, čo charakterizuje rómske etnikum,“ priblížila Pulišová.

Tohto roku sa podľa nej do súťaže zapojilo 20 škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, ktoré poslali spolu 161 výkresov. „Tie boli rozdelené do dvoch kategórií- I. kategória (1. - 4. ročník) a II. kategória (5. - 9. ročník). Zaslané práce hodnotila odborná porota,“ konkretizovala etnologička.

Počiatky výstavy Romano dživipen – Rómsky život sú späté s rokom 1996, keď sa rozhodlo o špecializácii GMM na hmotnú a duchovnú kultúru Rómov. V rámci danej špecializácie múzeum rozširuje svoj zbierkový fond o predmety dokumentujúce rómske etnikum, realizuje výskumné úlohy a výstavy.