Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava v prievidzskom múzeu ponúka spomienku na čokoládový priemysel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Expozícia obsahuje predmety, ktoré sa týkajú čokolády i jej výroby, či už sú to formy na mačacie jazýčky, alebo iné cukrovinky z čokolády, ale aj automat na cukríky.

Prievidza 5. apríla (TASR) - Storočnica vzniku Československej republiky so sebou prináša i spomienku na tradície čokoládovní. Hornonitrianske múzeum v Prievidzi pri tejto príležitosti pripravilo výstavu Pokušenie ľudstva, ktorú si verejnosť môže v týchto dňoch pozrieť v jeho priestoroch.

S myšlienkou pripraviť výstavu o čokoláde zo zbierok Múzea obchodu v Podunajských Biskupiciach prišlo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. Expozícia tak má premiéru. "Výstava predstavuje exponáty, ktoré priamo súvisia s čokoládou, s výrobou čokolády ako takej. Mapuje v podstate dejiny čokolády už na území Rakúsko-Uhorska, to znamená, sú tu artefakty pochádzajúce z konca 19. storočia. Zaoberá sa aj predmetmi, ktoré tvorili súčasť československej histórie aj s malým dosahom do obdobia nedávno minulého," načrtla vo štvrtok riaditeľka múzea Iveta Géczyová.

Gro výstavy podľa nej však tvorí československá produkcia, pretože jej kolegovia z Múzea obchodu dali výstave podtitul, že je venovaná stému výročiu vzniku Československej republiky. "V rámci Československej republiky čokoládový priemysel nepochybne zaznamenával rozkvet. Veď len výroba salónok a čokoládových figúrok, ktoré sa vešajú na vianočný stromček, bol československý prím," priblížila.

Expozícia obsahuje predmety, ktoré sa týkajú čokolády i jej výroby, či už sú to formy na mačacie jazýčky, alebo iné cukrovinky z čokolády, ale aj automat na cukríky. "Zdá sa, že čokoláda pretrvá veky, veď ju obľubovali už aj panovníci. Medzi inými i Mária Terézia, ktorá ju podľa historikov milovala, jej obľúbenou bola čokoládová polievka," dodala Géczyová.

Výstavu si návštevníci môžu pozrieť v Hornonitrianskom múzeu do 13. mája. Z Prievidze poputuje do Topoľčian a Levíc.