Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Regióny

Priebeh výstavby chrámu sv. Rastislava sprevádzali rôzne problémy

Z posviacky nového pravoslávneho chrámu sv. Rastislava v bratislavskej mestskej časti Ružinov v nedeľu 12. mája 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Stavba prešla zložitým vývojom a poznačili ju viaceré problémy.

Bratislava 12. mája (TASR) - Priebeh výstavby nového pravoslávneho chrámu sv. Rastislava v Bratislave, ktorý dnes slávnostne posvätili, od začiatku riadil a usmerňoval tajomník prešovskej eparchie Mgr. Michal Švajko v spolupráci s duchovným správcom cirkevnej obce Bratislava. Stavba prešla zložitým vývojom a poznačili ju viaceré problémy.

Pozemok, na ktorom stojí chrám, pravoslávna cirkev nadobudla v roku 1996 po dlhých a zložitých rokovaniach s predstaviteľmi štátnej správy a hlavného mesta. V tom istom roku pozemok posvätil Jeho Svätosť Alexej II., patriarcha moskovský a celého Ruska, v rámci oficiálnej návštevy cirkvi. V rovnakom čase prišla americká korporácia Newdel, zastúpená Alexandrom Belousovom, s ponukou postaviť pre Pravoslávnu cirkevnú obec Bratislava chrám vo vlastnom mene a na svoj účet. Dohoda medzi spoločnosťou Newdel a cirkevnou obcou bola uzatvorená v roku 1997. V roku 1998 Jeho Všesvätosť Bartolomej I., arcibiskup konštantínopolský, Nového Ríma a ekumenický patriarcha, posvätil základný kameň chrámu počas návštevy pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

Stavba kostola sa začala v roku 2002. Ešte pred začatím stavebných prác muselo ústredie Pravoslávnej prešovskej eparchie zabezpečiť na vlastné náklady prekládku horúcovodu, ktorá stála takmer 140.000 eur. Základy chrámu posvätil Jeho Blaženosť Nikolaj, arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska, 5. júla 2002 v deň sviatku sv. kniežaťa Rastislava.



Koncom roka 2003 Alexander Belousov oznámil metropolitovi Nikolajovi, že sa mu nepodarilo zabezpečiť finančné dary od sponzorov na výstavbu chrámu, respektíve na zaplatenie dlhu, ktorý medzitým spôsobila jeho korporácia neplatením faktúr za zrealizované stavebné práce vo výške takmer 298.000 eur, a sám nevlastní prostriedky, z ktorých by ďalej mohol stavbu platiť. Na žiadosť cirkevnej obce a v neposlednom rade i naliehanie zhotoviteľa stavby prevzalo na seba zodpovednosť za riešenie vzniknutej situácie ústredie eparchie. Tak začal štyri roky trvajúci problém s oddlžením chrámu, ktorý vyústil do súdneho konania a takmer skončil exekúciou.

Neskôr, po vypovedaní komisionárskej zmluvy zo strany cirkevnej obce, vyplynulo z predložených účtovných dokumentov, že americká korporácia v rámci financovania výstavby chrámu zaplatila v skutočnosti len 21.278,09 eura, z toho 9493,46 eura za realizačnú dokumentáciu statiky a 11.784,62 eura za stavebné práce. Paralelne s oddlžením chrámu ústredie eparchie v spolupráci s cirkevnou obcou riešilo aj otázku dokončenia stavby, ktorá sa taktiež neobišla bez komplikácií.

V roku 2007 sa cirkvi napokon podarilo vyrovnať dlhy a vďaka darcom a veriacim v roku 2013 chrám úspešne dokončiť.

Informácie poskytlo ústredie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove.