Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FOTO: VZÁCNY NÁLEZ: Pri kostole v Šamoríne našli karner z 12. storočia

Pri kostole v Šamoríne našli archeológovia vzácny nález – karner z 12. storočia. Foto: KPÚ Trnava

Nález miesta na ukladanie kostrových pozostatkov tohto typu je vzácny, na Slovensku je nateraz z tohto obdobia známych iba niekoľko.

Šamorín/Trnava 17. mája (TASR) – Mimoriadny a nečakaný objav urobili archeológovia v Šamoríne. Pri románskom kostole, ktorý slúži Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku (RKCS), našli v tesnej blízkosti pod asi metrovou vrstvou zeminy pozostatky kostnice z 12. až 13. storočia. Nález miesta na ukladanie kostrových pozostatkov tohto typu je vzácny, na Slovensku je nateraz z tohto obdobia známych iba niekoľko.

Karner bol, ako informoval TASR archeológ Peter Nagy z Archeologického múzea v Bratislave, pravdepodobne zasvätený v čase svojho vzniku sv. Mikulášovi. V podzemnej časti do približne trojmetrovej hĺbky ukladali kosti zo zaniknutých hrobov, keď už cintorín okolo kostola kapacitne nestačil a boli potrebné nové hroby. Vo vrchnej časti bola zádušná kaplnka. Priemer kruhovej stavby je podľa jeho slov šesť až sedem metrov. "V súčasnosti sme na začiatku, nevieme, do akej hĺbky sa napokon dostaneme," uviedol Nagy.

Základy stavby sú vyhotovené z kameňa, pôvodne nadzemná časť zase z tehál nazývaných plevovky, vďaka ktorým je možné túto architektúru datovať do 12. až 13. storočia. V susedstve stavby sa našli pozostatky relatívne mohutnej tehlovej architektúry neznámej funkcie datovanej do vrcholného, respektíve neskorého stredoveku. „V rámci územia Slovenska ide o archeologický nález veľkého kultúrneho a historického významu," konštatoval archeológ Krajského pamiatkového úradu v Trnave Peter Grznár. Podobné murované stavby sú známe z územia Bratislavy, Trnavy, Banskej Štiavnice či Kremnice. Nález tak podľa Grznára poukazuje na dôležitosť stredovekého Šamorína v rámci miest bývalého Uhorska.

Pri kostole v Šamoríne našli archeológovia vzácny nález – karner z 12. storočia.
Foto: KPÚ Trnava

Predstihový archeologický výskum si objednal šamorínsky cirkevný zbor RKCS, nakoľko na pozemku mal zámer postaviť materskú školu a jasle. Či pri tomto úmysle zostane aj po tomto náleze, nevedel generálny správca cirkvi István Bucsuházy nateraz uviesť. "Práce pokračujú, musíme počkať," uviedol pre TASR.

Podľa Grznára sú kostnice vhodnými architektúrami na prezentáciu originálnych dochovaných stredovekých interiérov. V súčasnosti sa po podobnom náleze pripravuje prezentácia karnera v Trnave. V prípade Šamorína by išlo o vzácnu kombináciu s románskym kostolom, ktorý je považovaný za najvzácnejšiu historickú pamiatku v meste so zachovanou stredovekou výtvarnou výzdobou a niekoľkými stredovekými stavebnými etapami. Patrí podľa výsledkov výskumu medzi najstaršie stavby na Žitnom ostrove a je nositeľom ceny Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla na Slovensku (ICOMOS) za obnovu.