Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Na Luníku IX. v Košiciach búrajú ďalšiu bytovku

búracie práce Hrebendova ulica na Luníku IX. v Košiciach Foto: TASR/Milan Kapusta

Z tohto sídliska s prevažne rómskym obyvateľstvom sa však ani jedna rodina neodsťahovala, väčšina sa umiestnila u ďalších rodín, niektorí však založili nelegálnu osadu pri neďalekej rieke.

Košice 8. októbra (TASR)- Ťažké mechanizmy sa dnes popoludní zahryzli do obytného domu na Hrebendovej ulici na košickom sídlisku Luník IX, aby tak začali nevyhnutnú a plánovanú demoláciu bytovky.

„Dnes nastal deň D už dlho avizovanej skutočnosti. Začali sme s asanačnými prácami na Hrebendovej ulici 14 a 16. Bytové jednotky boli vyprázdnené už pred dvoma týždňami,“ uviedla na mieste viceprimátorka mesta Renáta Lenártová. Spresnila, že k asanácii dochádza v dôsledku statického poškodenia bytových jednotiek. „Keďže je to majetok mesta, sme povinní predchádzať ohrozeniu života obyvateľov, ktorí žijú v byte a okolí domu,“ doplnila. Pripomenula tiež, že výzvy k vyprataniu bytov sa začali doručovať už v júni. „Osem rodín, ktoré mali platné nájomné zmluvy dostali náhradné ubytovanie, ale mesto Košice pristúpilo aj k motivačným krokom. Tým rodinám, ktoré majú dlhodobo pozitívnu platobnú disciplínu a majú nulový, alebo nízky dlh, sme poskytli ubytovanie vo voľných bytoch na Luníku IX,“ dodala Lenártová.



Z tohto sídliska s prevažne rómskym obyvateľstvom sa však ani jedna rodina neodsťahovala, väčšina sa umiestnila u ďalších rodín, niektorí však založili nelegálnu osadu pri neďalekej rieke. „Komisia, ktorá bola zriadená pri krízovom štábe pripravuje opatrenia k likvidácii takéhoto nelegálneho odpadu na území mesta,“ objasnila viceprimátorka postup mesta nielen pri tejto nelegálnej osade, ale aj ďalších, ktoré sú roztrúsené po okrajových častiach Košíc.

Majiteľ rožňavskej spoločnosti, ktorá vykonáva asanáciu bytovky, Július Lavdavský uviedol, že dnes sa začalo s likvidáciu opláštenia bytovky. „Samotná fáza demontáže bloku sa začne v stredu (10.10.),“ dodal Lavdavský. Potom nastane fáza likvidácie odpadu na oficiálnu skládku. „Počítame, že tu bude okolo 4000 ton sutiny. Odpratať by sme ju mali do dvoch týždňov po skončení demontáže,“ doplnil.



Búracie práce vyvolali na sídlisku záujem obyvateľov. Tisícky zvedavcov sledovali prácu strojov, k žiadnym výtržnostiam však nedošlo.