Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Žarnovica sa zapojila do Európskeho týždňa mobility

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rámci tejto akcie mesto pripravilo pre svojich obyvateľov viacero sprievodných akcií.

Žarnovica 17. septembra (TASR) - Mesto Žarnovica sa zapojilo do Európskeho týždňa mobility, počas ktorého pripravilo pre obyvateľov viacero sprievodných podujatí.

Európsky týždeň mobility sa koná 16.-22. septembra. Počas týchto dní Žarnovica pripravila pre obyvateľov viacero zaujímavých sprievodných akcií. Vo vestibule kultúrneho domu si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu z činnosti Klubu slovenských turistov Žarnovica, pre deti sú pripravené športové bezpečnostné cvičenia a športové náučné aktivity, premietanie dokumentárneho filmu "Domov" a ukážky karate.

Na štvrtok 20. septembra vyhlásila Žarnovica výzvu občanom "Deň bez áut". Princípom je presúvať sa do práce, obchodov, školy pešo alebo bicyklom. Deň bez áut potrvá približne od 07.00 h do 13.00 h," priblížila čas odborná referentka pre životné prostredie mesta Žarnovica Zuzana Gregorová.

Na piatok 21. septembra je pripravená cyklotúra Za zdravím na bicykli. "V sobotu 22. septembra organizuje Klub slovenských turistov Žarnovica turistický výstup na Stoh, ktorý je vlastne vyvrcholením celého týždňa mobility," dodala Gregorová. Podujatia počas Európskeho týždňa mobility organizuje mesto v spolupráci s miestnymi školami a organizáciami.

Európsky týždeň mobility sa koná od roku 2002 a jeho cieľom je poukázať na problém znečistenia miest dopravou a upriamiť pozornosť obyvateľov smerom k využívaniu mobilných prostriedkov, ktoré znečisťujú životné prostredie menej ako osobná automobilová doprava, ktorej alternatívou je verejná doprava, bicykle. Zo strany miest má ísť o systémové opatrenia smerujúce k posilneniu udržateľnej mestskej dopravy.