Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zbierku mortuárií Stredoslovenského múzea priblíži reštaurátor Kocka

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako o tom TASR informovala manažérka múzea Martina Saktorová, SSM má vo svojich zbierkach ich najväčšiu kolekciu v rámci krajín bývalej habsburskej monarchie.

Banská Bystrica 20. augusta (TASR) – Jedinečný odkaz a krásu nezvyčajných umeleckých diel – mortuárií, predstaví v stredu (21. 8.) o 17.00 h na tradičných Stretnutiach s minulosťou pod zelenou klenbou v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici reštaurátor Štefan Kocka.

Ako o tom TASR informovala manažérka múzea Martina Saktorová, SSM má vo svojich zbierkach ich najväčšiu kolekciu v rámci krajín bývalej habsburskej monarchie. Prevažná časť pochádza zo zbierky rodu Radvanských, ktorá bola uchovávaná v radvanskom kaštieli.

"Slovo mortuárium označuje ozdobný honosný pohrebný erb s výpočtom hodností a zásluh zosnulého. Ide teda o starobylé pohrebné oznámenie, ktorého korene siahajú do stredoveku. Erb sprevádzal svojho nositeľa po celý život, nezastupiteľnú funkciu plnil i pri poslednej rozlúčke a dlho po smrti," priblížila Saktorová.

Fakt, že mortuáriá ukrývajú v sebe vzácne historické, heraldické a genealogické informácie, potvrdzuje aj Kocka. V rokoch 2013 až 2016 zreštauroval pre SSM unikátnu zbierku 203 mortuárií, ktoré patria 177 osobám zo 133 šľachtických rodov. Pochádzajú z rôznych období od roku 1700 do roku 1933 a boli zhotovené na rôznych materiáloch - papier, hodváb, taft, brokát či plátno.

"Mimoriadna zbierka mortuárií, ktorú vlastní naše múzeum, je výnimočná svojím množstvom, rozmanitosťou, farebnosťou a materiálnou rôznorodosťou. Pohrebné oznámenia by na prvý pohľad mohli vyvolať pochmúrne nálady, v tomto prípade je však opak pravdou. Historické mortuáriá sú oslavou života na jeho konci, vzdaním holdu zosnulému za odkaz, ktorý na tomto svete zanechal, a navyše bohatým zdrojom poznania pre historikov. Ukážku z našej bohatej zbierky môžu návštevníci v týchto dňoch vidieť na výstave 130 rokov interpretácií histórie v Thurzovom dome," zdôraznil riaditeľ SSM Marcel Pecník.