Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Kysuckej nemocnici v Čadci otvorili zrekonštruované CT pracovisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld uviedol, že investícia zahŕňa nákup prístroja, jeho servis a stavebné úpravy.

Čadca 30. októbra (TASR) - V Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci otvorili v pondelok CT pracovisko, ktoré prešlo v uplynulých mesiacoch komplexnou rekonštrukciou. Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej si rekonštrukcia vyžiadala investíciu 930.000 eur.

Doplnila, že z eurofondov prefinancovali sumu 464.000 eur, 82.500 eur bolo zo zdrojov ŽSK a zvyšok doplatila nemocnica. "Najväčším benefitom je, že diagnostika bude kvalitnejšia a rýchlejšia. Spádová oblasť nemocnice, a teda aj CT pracoviska je 126.000 obyvateľov," podotkla.

Riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld uviedol, že investícia zahŕňa nákup prístroja, jeho servis a stavebné úpravy. "CT prístroj sme vymenili zhruba po 12,5 roku. Využívame ho 24 hodín denne a ročne vybavíme zhruba 15.500 pacientov. Predpokladáme, že pri novom prístroji sa počet môže ešte zvýšiť, pretože je rýchlejší. Môžu tu pracovať traja lekári naraz," povedal.

Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvie Pekarčíkovej pomáha každá novinka v nemocnici v prvom rade pacientom. "Pri CT vyšetreniach doteraz pomáhali prioritne nemocnice v našej zriaďovateľskej pôsobnosti v Trstenej a Liptovskom Mikuláši, parciálne aj Dolnom Kubíne. V Liptovskom Mikuláši etablujeme nové CT, čiže tam tiež bol krátkodobý výpadok a pomáhali ostatné. Z nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR nám pomáhala prioritne Žilina a v niektorých prípadoch Martin a Ružomberok," priblížila.