Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Zdravotníci v Krompachoch si osvojujú vyššie právne vedomie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spoločné podujatie malo za cieľ prispieť k ďalšiemu vzdelávaniu zdravotníkov.

Krompachy 31. mája (TASR) - Krompašskí zdravotníci si osvojujú vyššie právne vedomie. Na vzdelávacom podujatí sa ich z miestnej nemocnice, špecializovaných ambulancií a ambulancií prvého kontaktu nachádzajúcich sa v meste a blízkom okolí zúčastnilo viac ako 90.

"Ochrana práv pacientov má nezastupiteľnú úlohu v zdravotníctve. Pozorujeme jej vzostup, čoho dôkazom je aj zvýšený počet informácií a vzdelávacích akcií z oblasti medicínskeho práva," informovala za krompašskú nemocnicu hovorkyňa spoločnosti Agel SK Alžbeta Sivá.

Spoločné podujatie malo za cieľ prispieť k ďalšiemu vzdelávaniu zdravotníkov. "Témou bola právna zodpovednosť zdravotníckeho pracovníka s cieľom získať všeobecný prehľad zodpovednosti pri výkone tohto povolania. Zdravotnícki pracovníci sa s týmito právnymi otázkami stretávajú každodenne pri výkone svojej praxe," uviedol konateľ nemocnice Miroslav Kraus.

Súčasný trend je podľa Sivej hodnotený pozitívne, pretože vedie predovšetkým k zvyšovaniu úrovne právneho vedomia nielen zdravotníckych pracovníkov, ale aj pacientov. "Uvedomenie si aj tohto aspektu je podmienkou na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti, čo je hlavnou prioritou každého zdravotníckeho zariadenia," dodal Kraus.

Zdravotníci, ako uviedla Sivá, hovoria, že právne vedomie pacientov sa za posledné obdobie veľmi zvýšilo, hoci stále je čo naprávať a zlepšovať. "K často diskutovaným otázkam patrí právo pacienta na zrozumiteľné informovanie o zdravotnom stave, právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti s ohľadom na jeho zdravotný stav v dohovorenom či adekvátnom čase a právo na slobodnú voľbu alebo zmenu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti," uzavrela.

Vzdelávacie podujatie zorganizovala krompašská nemocnica v spolupráci s Regionálnou lekárskou komorou Košice a Subregionálnou lekárskou komorou Spišská Nová Ves.