Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Zoborský kláštor v Nitre sa pripravuje na turistickú sezónu

Na archívnej snímke areál Zoborského kláštora. Foto: TASR/Daniel Veselský

Kláštor ponúka turistom viaceré zaujímavosti, patria k nim i dochované zvyšky kostola sv. Jozefa z konca 17. storočia.

Nitra 27. mája (TASR) – Zoborský kláštor sa už začína pripravovať na letnú turistickú sezónu. Zoborský skrášľovací spolok preto na víkend pozýva dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť s uprataním jeho areálu.

Podujatie sa bude konať už najbližšiu sobotu 29. mája. „Potrebujeme pomôcť s hrabaním, trhaním buriny, zametaním a s ďalšími prácami. Pracovné náradie a rukavice budú k dispozícii,“ pozývajú organizátori.

Okrem brigády budú pred turistickou sezónou prebiehať v areáli kláštora aj ďalšie práce. Nitrianski mestskí poslanci nedávno schválili dotáciu 2500 eur, ktorá bude slúžiť na údržbu ruiny kostola sv. Jozefa a Rákocziho altánku a tiež na inštaláciu bleskozvodu na príbytok mnícha.

Zoborský kláštor ponúka turistom viaceré zaujímavosti, patria k nim i dochované zvyšky kostola sv. Jozefa z konca 17. storočia. Ten bol postavený na mieste pôvodného stredovekého kláštora sv. Hypolita, ktorého počiatky siahajú do 9. storočia. K dispozícii je aj altánok, od ktorého vedú pútnické, turistické a cykloturistické trasy do okolitých Zoborských vrchov. Návštevníci si môžu pozrieť aj rekonštrukciu príbytku stredovekého mnícha. Pri jeho prehliadke môžu využiť mobilnú aplikáciu, ktorá turistov prevedie históriou najstaršieho kláštora v bývalom Uhorsku.