Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V ZOO Bojnice sa dnes začala 58. letná turistická sezóna

ZOO Bojnice Foto: TASR/Pavol Remiaš

Krstným otcom malej zebry Ugali sa stal minister životného prostredia SR Peter Žiga.

Bojnice 1. mája (TASR) - Dnešné otvorenie letnej turistickej sezóny v ZOO Bojnice bolo spojené s krstom mláďatka zebry Chapmanovej. Krstným otcom malej zebry Ugali sa stal minister životného prostredia SR Peter Žiga.

"Prajem mu, aby predovšetkým robil radosť svojim rodičom, ale samozrejme, aj návštevníkom Zoologickej záhrady Bojnice. Aby bol inšpiráciou aj pre ostatné zvieratá, nech tu máme aj iné prírastky nových druhov zvierat," poprial malej zebre minister Žiga a zároveň sľúbil, že svoje "krsňa" bude ako správny krstný otec určite navštevovať.

Zebra Ugali sa narodila na Silvestra a bola posledným mláďaťom uplynulého roku. Podľa slov jej ošetrovateľky Kataríny Teslíkovej je Ugali veľmi pokojné dieťa, najlepšie na svete a viazané na svoju mamu Ugandu, s ktorou chodí všade. "Vo výbehu je so svojím starším, 1,5-ročným bratom, čo nebýva zvykom. Na počudovanie, spolu veľmi dobre vychádzajú," doplnila.

Bojnická ZOO chová zebry Chapmanove už 28 rokov. "Historicky prvou zebrou tohto druhu je Klea. Žije tu aj jej dcéra, ktorá sa narodila v roku 1987 ako prvé mláďa zebry Chapmanovej v tunajšej ZOO. Odvtedy sa tu narodilo už 43 mláďat," priblížil chov zebry Chapmanovej vedúci zoologického úseku Peter Lupták.

Zebra Chapmanova dostala meno podľa prírodovedca Jamesa Chapmana, ktorý skúmal v 19. storočí zvieratá v južnej Afrike. Žije v Juhoafrickej republike, Mozambiku a Zimbabwe. "Poznáme ich pomerne ľahko. Lebo od iných zebier sa líšia hnedými medzipásmi," uzavrel Lupták.