Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Potrebujeme silnejšiu a zjednotenú Európu

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas otváracieho príhovoru na Medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec 2019 6. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Prezident vyzdvihol aj transatlantické vzťahy, aj keď pripustil, že sa o ich kvalitu mnohí obávajú.

Bratislava 6. júna (TASR) - Občania Európskej únie (EÚ) potrebujú silnú a zjednotenú Európu, ktorá sa vie presadiť vo svetovej politike. Na bratislavskej bezpečnostnej konferencii Globsec 2019 to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska. Zdôraznil tiež potrebu väčšej integrácie a investícií do bezpečnosti a do spoločnej technológie, napríklad európskeho čipu.

"Aby sme naplnili naše ambície, musíme sa viac integrovať. Návrat späť k národným štátom nie je riešením. Musíme byť európskejší, a to nielen v našich prejavoch a nielen v Bruseli. Byť európski znamená rešpektovať princípy právneho štátu aj brániť slobodu médií a občianskej spoločnosti. Pretože naša EÚ nie je len ekonomickým projektom, je to únia hodnôt a demokratických princípov," zdôraznil Kiska, ktorý na konferencii predniesol svoj posledný prejav k zahraničnej politike a bezpečnosti v role prezidenta SR.

Prezident vyzdvihol aj transatlantické vzťahy, aj keď pripustil, že sa o ich kvalitu mnohí obávajú. Je podľa neho prirodzené, že sa Európanom nepáčia súčasný tón komunikácie americkej administratívy alebo úvahy o clách. "Nemáme však žiadne argumenty proti kritike, že nerobíme dosť pre našu obranu, že do nej dostatočne neinvestujeme," myslí si Kiska.

Prezident je presvedčený o tom, že ak chce Európa byť rešpektovaným hráčom, nemôže byť závislá od pomoci iných. "Ak investujeme do našich síl, posilníme európsky pilier NATO a posilníme Európu. Preto potrebujeme investovať do ozbrojených síl, nie nových štruktúr. Aby sme boli schopní konať nezávisle ako Európa, ak sa tak rozhodneme," vyhlásil.

Vážnym ohrozením bezpečnosti v Európe je podľa Kisku aj technologická nerozvážnosť a chýbajúca stratégia v tejto oblasti. "Ak to nebudeme brať vážne teraz, žiadne investície do armády nedokážu kompenzovať škodu, ktorú naša ignorancia spôsobí," myslí si Kiska. Európa by podľa neho mala mať technológiu, ktorú by členské štáty spoločne vlastnili. "Hovorím o európskom čipe. Táto kľúčová súčasť infraštruktúry musí ostať v našich, európskych, rukách," konštatoval.