Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súhlasím s obžalobou prezidenta, ústavu porušil, vraví A. Kiska

Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

Opoziční predstavitelia sa snažia dokázať, že Ivan Gašparovič úmyselne porušil ústavu, keď nevymenoval Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora.

Bratislava 2. marca (TASR) - Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska, ktorý chce zabojovať o prezidentské kreslo, súhlasí s obžalobou prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušovanie Ústavy SR.

Gašparovič sa mal podľa opozície previniť, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. "Podľa mňa prezident porušuje ústavu," povedal na tohtotýždňovej tlačovej konferencii v Bratislave Kiska. Dodal, že on by Čentéša vymenoval.

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO. Poslanci o nej začali hovoriť 14. februára. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na nej opozícii vyčítal politizáciu voľby aj nedemokratické postupy, vrátane kontrolných mechanizmov a tzv. Radičovej kódu. Obžalobu označil za absurdnú, zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta. Vyhlásil tiež, že Smer-SD sa nebude zúčastňovať na tomto opozičnom divadle a paškvile strán, ktoré spôsobili súčasný právny chaos.

Poslanci Smeru-SD preto opustili rokovaciu sálu a nechali o obžalobe diskutovať len opozíciu, ktorá schôdzu iniciovala. Nerokovala však dlho, dohodla sa na prerušení schôdze do 12. marca do 13.00 h. Na tento termín je naplánovaný začiatok riadnej parlamentnej schôdze. Paška spochybnil spôsob, akým bola schôdza prerušená, trvá na tom, že opozícia porušila ústavu. Opozícia je presvedčená, že nič také neurobila.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu na obžalobu snažia dokázať, že Ivan Gašparovič úmyselne porušil ústavu, keď nevymenoval parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Navrhovatelia tvrdia, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie. Čentéša parlament zvolil za generálneho prokurátora 17. júna 2011, hlava štátu 28. decembra minulého roka rozhodla, že ho na tento post nevymenuje.

Najvyššieho ústavného činiteľa možno stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje parlament trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať. Na to, aby sa obžaloba dostala pred Ústavný súd SR, ktorý o nej ako jediný môže rozhodnúť, je potrebné, aby za ňu v parlamente zahlasovalo aspoň 90 poslancov. Takýto výsledok je však nereálny, keďže vládny Smer-SD ju podporiť odmieta.