Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Verešová: Denne zomrie 8 kresťanov pre svoje náboženské presvedčenie

Na archívnej snímke Anna Verešová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Riaditeľ organizácie Open Doors, ktorá monitoruje tento problém, priblížil, že vo svete čelí prenasledovaniu okolo 250 miliónov kresťanov

Bratislava 23. apríla (TASR) – Každý deň zomrie vo svete osem kresťanov pre svoje náboženské presvedčenie. Uviedla to v pondelok počas tlačovej konferencie v Bratislave poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Verešová (OĽaNO). Riaditeľ organizácie Open Doors, ktorá monitoruje tento problém, Michel Varton priblížil, že vo svete čelí prenasledovaniu okolo 250 miliónov kresťanov, čo znamená, že z celkového počtu veriacich ide o jedného z 12 kresťanov.

"Prenasledovanie kresťanov je globálny problém a pred nejakým časom nám to bolo známe len ako obyvateľom východnej Európy, ale dnes sa prenasledovanie kresťanov vzhľadom na ich vieru deje takmer po celom svete. Podľa štúdií Open Doors dochádza k prenasledovaniu kresťanov až v 58 krajinách sveta," uviedol Varton. Poznamenal, že za posledných päť rokov počet prenasledovaných ľudí kvôli viere stúpa.

Najproblematickejšia situácia je v Severnej Kórei. "Ide o krajinu, ktorá sa stala tým najhorším miestom pre život kresťanov. Nemôžeme tu hovoriť o praktizujúcich kresťanoch, pretože sú napádaní za ich internú vieru," priblížil Varton. Konkretizoval, že v momente, keď niekto príde na to, že veríte v Boha, týchto ľudí posielajú do táborov smrti. "Napriek tomu je v Severnej Kórei okolo 300.000 veriacich. Na ďalších miestach sú Afganistan, Somálsko, Sudán, Pakistan, Eritrea, Líbya, Irak, Jemen a desiatku uzatvára Irán," objasnil.

V 40 z 50 najviac problematických krajín koreň prenasledovania pramení z radikálneho islamu. "Nedá sa hovoriť len o islame. Jednou z problematických krajín je aj India, kde je na vzostupe hinduistické radikálne hnutie, ktoré sa snaží docieliť, aby 100 percent obyvateľstva Indie bolo hinduistického vierovyznania," povedal riaditeľ Open Doors. Za problematickú krajinu označil aj Keňu, najmä na hraniciach so Somálskom. "Extrémisti sa tu snažia vymazať kresťanskú vieru. Stáva sa, že teroristi zastavia autobus a každému položia otázku, či je kresťan, alebo moslim. Keď odpovie, že je kresťan, popravia ho," doplnil.

Správu o prenasledovaní kresťanov vo svete sa zaoberajú predstavitelia Open Doors počas pondelkovej konferencie s názvom Osem prázdnych stoličiek v priestoroch NR Bratislave. "Osem prázdnych stoličiek je symbolikou toho, že každý deň zomrie vo svete osem kresťanov pre svoje náboženské presvedčenie. Aj dnes si osem kresťanov nesadne ku stolu k svojej rodine," povedala Verešová.

Pripomenula, že Slováci sú národ, ktorý je citlivý na tieto skutočnosti. Poukázala na historické súvislosti, keď zhruba pred troma desaťročiami boli Slováci národom, ktorý tento problém zažíval. Podľa europoslanca Branislava Škripeka sa osem zavraždených kresťanov môže javiť ako číslo, ale za každým číslom je človek, a nielen vzdialená skutočnosť.