Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Aj slovenskí europoslanci upozornili na internetové riziká pre mládež

Slovenskí europoslanci počas rozpravy upozornili na potrebu prevencie, vzdelávanie detí a dospelých a zaangažovanosť orgánov činných v trestnom konaní.

Bratislava/Brusel/Štrasburg 20. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v dnes prijatom uznesení upozornili na riziká, ktorým sú deti a mladiství vystavení pri používaní internetu a zamerali sa na hľadanie spôsobov ich ochrany. Slovenskí europoslanci počas rozpravy upozornili na potrebu prevencie, vzdelávanie detí a dospelých a zaangažovanosť orgánov činných v trestnom konaní.

Europoslanci sa v uznesení pripravenom talianskou europoslankyňou Silviou Costovou zhodli na tom, že členské štáty EÚ by mali vystupňovať svoje úsilie v boji proti nelegálnemu a škodlivému obsahu v on-line prostredí a zabezpečiť, aby mohli deti využívať internet bez rizík.

"Deti čelia v on-line prostredí reálnemu nebezpečenstvu a my musíme adekvátne reagovať, a to komplexnou reguláciou právnych, technických a vzdelávacích prostriedkov, vrátane účinnej prevencie," uviedla poslankyňa Monika Flašíková-Beňová z tábora sociálnych demokratov. A dodala, že zodpovednosť za ochranu maloletých pred počítačovou kriminalitou musia niesť v prvom rade orgány činné v trestnom konaní.

Poslanec Miroslav Mikolášik uviedol, že v rámci prevencie musia občania EÚ vzdelávať maloletých, aby sa dokázali aj sami ochrániť pred hrozbami a nestali sa ľahkými obeťami násilníkov či pedofilov číhajúcich na internete.

"Určite by pomohlo zaradenie mediálnej výchovy do osnov už na základných školách a zároveň vytvorenie špeciálnych seminárov pre rodičov, aby sa mohli naučiť pravidlá bezpečného používania internetu," uviedol slovenský poslanec z tábora Európskej ľudovej strany.

Jeho stranícka kolegyňa Anna Záborská v rozprave na túto tému uviedla, že prístup mládeže k internetu vyžaduje zodpovednosť rodičov a poslancov EP informovala o dobrej skúsenosti Slovenska skúsenosť s programom "Viete, kde je teraz vaše dieťa?"

"Podporujem rozšírenie podobných programov aj na internet, ale odmietam, aby štát preberal zodpovednosť za výchovu detí z rúk rodičov," povedala Záborská.

Podľa podpredsedu frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) Jaroslava Pašku sa internetovej kultúre mladých ľudí nedá vyhnúť a preto bude potrebné nájsť vhodné pravidlá pre internetových prevádzkovateľov tak, aby virtuálny svet, do ktorého deti prirodzene vstupujú, bol civilizovaný, slušný a zaujímavý.

"Modelovanie digitálneho sveta sa dnes stáva vážnou spoločenskou potrebou," upozornil Paška.