Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ambulancie nie sú spokojné s rozdelením peňazí v zdravotníctve

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Napriek tomu, že po kritike zástupcov ambulantných všeobecných lekárov a špecialistov došlo k úprave vyhlášky, nepostačuje ani na vykrytie nákladov na prevádzku sektora, skonštatovala Palušková.

Bratislava 21. marca (TASR) - Vyhlášku k prerozdeleniu financií v zdravotníctve považuje Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska za zlú správu pre pacientov aj ambulancie. Rovnako ako Asociácia súkromných lekárov SR poukázala na to, že peniaze vyčlenené pre ambulantný sektor sú nedostatočné. Upozornili na možnosť väčšej spoluúčasti pacientov.

"Napriek tomu, že po silnej kritike zástupcov ambulantných všeobecných lekárov a špecialistov došlo k úprave vyhlášky, nepostačuje ani na vykrytie nákladov na prevádzku ambulantného sektora. Dôsledkom bude rýchlejšie otváranie sa finančných nožníc v ambulantnom sektore a zvyšovanie spoluúčasti pacienta. Štát však pred touto situáciou strká hlavu do piesku," skonštatovala prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Zároveň skritizovala, že rezort nebral do úvahy náklady ambulancií na mzdy zdravotníkov. "Nemajú garantované platby z verejného zdravotného poistenia tak, aby im mohli byť vyplatené mzdy na úrovni zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach. Dôsledkom bude ukončenie činnosti viacerých typov ambulancií a je predpoklad, že dôjde k odchodu lekárov a predovšetkým sestier mimo práce v ambulanciách," doplnila. Pacienti sa podľa nej musia pripraviť na zhoršenú dostupnosť poskytovania ambulantnej starostlivosti vo všetkých jej typoch.

Na nedostatočné financie upozornila aj Asociácia súkromných lekárov SR. "V číslach prerozdeľovacej vyhlášky došlo oproti návrhu k posunu a nie sú až tak beznádejne nízke. Napriek tomu schválený objem financií nebude postačujúci pre žiadny zo segmentov ambulantného sektora. Osobitne musíme zdôrazniť situáciu diagnostických pracovísk (SVLZ), pri ktorých je počítané so znížením takmer o sedem percent, čo je pre naše pracoviská likvidačné," skonštatoval pre TASR prezident asociácie Marián Šóth.

Poukázal tiež na zväčšujúci sa rozdiel medzi ambulantným a ústavným sektorom. "Oproti návrhu došlo k zvýšeniu pre ústavné zariadenia a medziročný nárast má byť takmer o 20 percent. Znovu sa otvárajú nožnice a zväčšuje sa rozdiel medzi ambulantným sektorom a nemocnicami. Takýto prístup postupne ambulantný sektor rozkladá," doplnil. Šóth avizoval, že budú pokračovať v rokovaniach so zdravotnými poisťovňami. "Čísla z vyhlášky budeme ešte podrobne analyzovať, rovnako ako ponuky poisťovní. Musíme však konštatovať, že poplatky sú stále v hre," uzavrel.

Rezort zdravotníctva v stredu (20. 3.) zverejnil vyhlášku k prerozdeleniu financií v Zbierke zákonov. Poukázal na to, že do verejného zdravotného poistenia ide v tomto roku asi o 900 miliónov eur viac ako vlani. Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti poputuje tento rok 7,682 mld. eur. V prípade všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti ide o nárast o 7,43 percenta, v prípade špecializovanej zase o 11,36 percenta. Ministerstvo pripomenulo, že v prípade úspešnosti plnenia úsporných opatrení bude možné usporené zdroje presunúť aj do ambulantnej zdravotnej starostlivosti.