Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ANALYTIK: Rastúca cena masla nie je len problém SR, týka sa EÚ

Na ilustračnej foto hrudky masla. Foto: TASR

Medziročne maslo zdraželo o 29 % a celkovú medziročnú infláciu v SR zrýchľovalo o približne jednu desatinu.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Priemerná cena "malého" (125-gramového) masla na Slovensku vzrástla podľa údajov Štatistického úradu SR počas posledných 12 mesiacov z 0,85 eura v júli 2016 až na 1,09 eura v júli 2017. Medziročne tak maslo zdraželo o 29 % a celkovú medziročnú infláciu v SR zrýchľovalo o približne jednu desatinu. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

"Rastúca cena masla však nie je len izolovaný problém Slovenska, ale týka sa v podstate všetkých krajín EÚ. Podľa údajov Eurostatu sa cena masla v júli 2017 medziročne v krajinách EÚ zvýšila v priemere až o 25,8 % (bez Írska, Veľkej Británie, Rumunska a Fínska, u ktorých údaje nie sú dostupné) a priemernú infláciu zrýchlili o 0,04 percentuálneho bodu (p.b.)," spresnil analytik.

Priblížil, že podľa predbežných údajov Európskej komisie (EK) pritom cena masla ďalej rástla aj v auguste, čo potvrdili aj už zverejnené čísla v susednom Česku, kde cena masla v auguste medziročne vzrástla až o 45 %. "Porovnanie naprieč krajinami však máme k dispozícií zatiaľ len za júl. Najpomalšie sa jeho ceny zvyšovali na Pyrenejskom polostrove – v Španielsku a Portugalsku, zhodne 'len' o 2,8 %. Viacero krajín však zaznamenalo, dá sa povedať, až dramatické zdraženie cien masla," poznamenal Koršňák.

Jednoznačne najrýchlejšie sa podľa analytika zvyšovali ceny masla v Nemecku, takmer až o dve tretiny (64 %). Vďaka nižšej váhe v spotrebnom koši tu však ceny masla navýšili celkovú infláciu, podobne ako na Slovensku, približne o jednu desatinu. Dynamický rast cien masla v júli vykázali aj susedné krajiny Slovenska (s výnimkou Maďarska, kde vzrástli len o 8 %) – Česko o 35 %, Poľsko o 33 % a Rakúsko o 32 %.

"Dôvodom takéhoto vývoja cien masla sú jednoznačne rastúce ceny základnej komodity potrebnej na jeho výrobu – surového kravského mlieka. A práve maslo je mliečnym produktom, kde sa zvyšujúca cena kravského mlieka zatiaľ prejavila najvýznamnejšie," podčiarkol Koršňák.

Podľa neho rastú síce aj ceny ostatných mliečnych výrobkov, ako sú konzumné mlieko či syry, avšak dynamika ich zdražovania nie je až taká výrazná ako v prípade masla. "Medzi mliečnymi položkami nájdeme dokonca aj produkty, ktorých ceny na Slovensku medziročne nerástli – napríklad zahustené sladené mlieko či údený oštiepok," upozornil.
Oštiepok, ilustračná snímka.
Foto: TASR/Jozef Ďurník

V priemere sa však ceny mlieka a mliečnych výrobkov (bez masla) podľa analytika medziročne v júli zvýšili približne o 7 %. Zdraželi aj v ostatných krajinách EÚ - v Česku o 11 %, v Nemecku o 13 % a v priemere v EÚ o 5 %. Klesajúce ceny mlieka a mliečnych výrobkov (bez masla) zaznamenali len Gréci (o 3,4 %), Portugalci (o 0,4 %) a Španieli (o 0,1 %).

"Ceny mlieka a výrobkov z neho vrátane masla tak navyšovali celkovú medziročnú infláciu v krajinách EÚ o 0,14 p. b., na Slovensku o 0,34 p. b., podobne aj v Nemecku (o 0,30 p. b.). Najvýraznejšie infláciu zrýchľovali v Česku a Lotyšsku, kde k celkovému medziročnému rastu cien prispeli až pol percentom," dodal Koršňák.