Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Z ARCHÍVU: Takto prebiehala športová príprava mládeže v Československu

Športová škola dorastu a mládeže v Bratislave. Pred začatím každej cvičnej plaveckej hodiny robia žiaci dôkladnú rozcvičku. Plavci si takto pripravujú organizmus k ďalšej činnosti - k plaveckému tréningu, 5. apríla 1954. Foto: TASR - J. Lehocký

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie s originálnymi popiskami.

Bratislava 10. apríl (Teraz.sk) - Poznatky odborníkov z oblasti telesnej výchovy zo Sovietskeho zväzu využívali aj učitelia a tréneri v československých športových školách. V nich sa pripravovali talenty a budúci odborníci na športovú prípravu mládeže.



Strana a vláda zabezpečovali vo svojom uznesení o rozvoji telesnej výchovy a športu šírenie nových foriem práce v našom športe na základe poznatkov a skúseností sovietskej fyzkultúry. Jednou z týchto nových foriem boli aj športové školy.

Športová škola dorastu a mládeže v Bratislave. Na obrázku vidíme nástup žiakov plaveckého oddelenia športovej školy dorastu v Bratislave, pri otvorení cvičnej hodiny. Žiačka Anna Skupilová dáva pred začatím vyučovania hlásenie vedúcemu školy predsedovi trénerskej rady plaveckej sekcie SLVTVŠ Jozefovi Strakovi, 5. apríla 1954.
Foto: TASR - J. Lehocký


Športová škola dorastu a mládeže v Bratislave. Skúsenejší bratislavskí plavci pomáhajú žiakom ŠŠD pri ich práci. Často predvádzajú názorné ukážky správneho a účelného plávania. Na obrázku vidíme známu plavkyňu I. Černú ako predvádza žiačkam ŠŠD správne plávanie klasickým prsiarskym štýlom, 5. apríla 1954.
Foto: TASR - J. Lehocký


Športová škola dorastu a mládeže v Bratislave. Pri plaveckom tréningu nacvičujú plavci jednotlivé časti plaveckého štýlu aj osobitne. Na obrázku žiaci ŠŠD, cvičia kraulovým tempom nohy, pričom si pomáhajú špeciálnymi drevenými, alebo korkovými doskami, 5. apríla 1954.
Foto: TASR - J. Lehocký


Športová škola dorastu a mládeže v Bratislave. Pod odborným vedením vedúceho plaveckej školy ŠŠD Jozefom Strakom a inštruktorov Michala Szabu, Ivana Krču a Vlasty Marečkovej cvičia žiaci 3-krát týždenne v bratislavskom Gröslingu. Pri výcviku kladú hlavný dôraz na všestrannú prípravu, na správne prevádzanie plaveckých pohybov, správny rytmus, správnu polohu tela vo vode, a podobne. Ladislav Bielik, Ivan Danihel a Jaroslav Juriga pri tréningu v plávaní na znak, 5. apríla 1954.
Foto: TASR - J. Lehocký


Športová škola dorastu a mládeže v Bratislave. Previerkou tréningu žiakov bývajú pravidelné mesačné kontrolné preteky za účasti všetkých frekventantov školy. Vedúci plaveckej školy ŠŠD Jozef Straka hodnotí výkon žiakov Kováča a Daniela po pretekoch, 5. apríla 1954.
Foto: TASR - J. Lehocký