Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Asociácia víta plán povinného zazmluvňovania zariadení služieb

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa šéfky asociácie Milady Dobrotkovej si tak seniori v zariadeniach sociálnych služieb nebudú musieť platiť za ošetrovanie z vlastných zdrojov.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb SR privítala zámer ministerstva zdravotníctva, aby zdravotné poisťovne povinne zazmluvňovali zariadenia sociálnych služieb. Považuje ho za lepší model ako súčasnú možnosť preplácať v nich niektoré výkony.

"Stanovenie paušálnej platby vo výške 3,30 eura za deň je výborným riešením, lebo doplní financovanie sestier pracujúcich v zariadeniach sociálnych služieb. Je to dobrá východisková pozícia na udržanie sestier v systéme poskytovania zdravotných a sociálnych služieb," píše sa v stanovisku asociácie.

Podľa jej šéfky Milady Dobrotkovej si tak seniori v zariadeniach sociálnych služieb nebudú musieť platiť za ošetrovanie z vlastných zdrojov. "Bude záležať na poskytovateľoch sociálnych služieb, či budú schopní splniť zákonné podmienky a stať sa pre zdravotné poisťovne skutočným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," poznamenala.

Za určitú hrozbu označila stanovenie limitu 10.000 lôžok pre celé Slovensko. Verí však, že ak sa systém osvedčí, bude ich možné v budúcnosti navýšiť.

Zdravotné poisťovne by si mali od nového roka povinne zazmluvňovať zariadenia sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, objednávať by si mali minimálne 10.000 postelí, navrhuje ministerstvo zdravotníctva. Poisťovne majú na klientov zariadení platiť paušálne, a to 3,3 eura na osobu a deň. Odhaduje sa, že si to ročne vyžiada 18 miliónov eur, pričom suma má postupne narastať.

Zdravotné poisťovne môžu zariadenia sociálnych služieb zazmluvňovať aj v súčasnosti, nemajú to však povinné. Majú len možnosť, konkrétne môžu preplácať deväť ošetrovateľských výkonov. V praxi sa táto možnosť veľmi nevyužíva.