Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Asociácia: Súkromné školy podliehajú kontrolám viacerých subjektov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za mnohými pochybeniami, ktoré uvádza NKÚ, je dvojaké postavenie jednej osoby na poste zriaďovateľa aj riaditeľa, uviedla Stella Hanzelová z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení.

Bratislava 12. februára (TASR) - Všetky súkromné školy zo zákona podliehajú kontrolám viacerých subjektov. Pre TASR to uviedla Asociácia súkromných škôl a školských zariadení (ASŠŠZ), reagovala tak na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Tvrdenie, že súkromné školy sú bez akejkoľvek kontroly a bez dosahu kontroly verejnými inštitúciami, považuje za silne zavádzajúce.

V celom reťazci podľa nej zlyhali nielen súkromné, ale aj štátne zložky. "Za mnohými pochybeniami, ktoré uvádza NKÚ, je dvojaké postavenie jednej osoby na poste zriaďovateľa aj riaditeľa," uviedla Stella Hanzelová z asociácie. Ide podľa nej napríklad o situáciu, keď zriaďovateľ určuje odmenu riaditeľovi, pričom ide o tú istú osobu.

"Dvojrolu" jednej osoby umožňuje školský zákon. "Pri dodržiavaní legislatívy sa dá aj tento dvojaký vzťah relatívne dobre zvládnuť. Avšak ani zmena legislatívnych pravidiel nevylúči zlyhanie ľudského faktora, na čo by mali slúžiť práve kontrolné orgány štátu," doplnila Hanzelová.

Asociácia takisto odmieta paušalizovanie v názve správy o výsledkoch na príklade deviatich odborných škôl. "Takéto nevhodne zovšeobecňujúce tvrdenia majú neadekvátny vplyv na súkromné školstvo ako celok," povedala.

Zároveň nepopiera individuálne zlyhania. "Súhlasíme s nevyhnutnou potrebou úpravy niektorých pravidiel a povinností, napríklad zadefinovaním školskej právnickej osoby, čím by sa zjednotili práva i povinnosti pre všetky školské subjekty bez rozdielu a vylúčil prípadný konflikt záujmov," dodala Hanzelová. Poukázala, že na potrebu definovania školskej právnickej osoby upozorňujú už dlhé roky.

Podrobné vyjadrenie k správe o výsledku kontroly NKÚ vedia podľa slov asociácie poskytnúť po detailnom oboznámení sa s jej obsahom.

Pri preverovaní deviatich súkromných stredných škôl za obdobie rokov 2020 až 2022 NKÚ zistil, že rezort školstva nevykonal žiadnu kontrolu hospodárenia s verejnými prostriedkami v súkromných stredných školách. Takisto v nich boli fiktívne počty žiakov či tá istá osoba nájomcu a prenajímajúceho budovy za 951.000 eur. Kontrolóri identifikovali aj závažné porušenia pri schvaľovaní odmien.