Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Atentát na premiéra Roberta Fica: Čo zatiaľ vieme

Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. Foto: TASR- Ján Krošlák

TASR prináša súhrn udalostí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Premiér Robert Fico je po atentáte v kritickom stave. Útočník šéfa kabinetu postrelil po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. TASR prináša súhrn udalostí.

- Premiér utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je kritický. Okolo 20.00 h ho stále operovali. Do nemocnice v Banskej Bystrici ho priviezol vrtuľník.

- Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka išlo o jasne politicky motivovaný čin. Vyšetrovanie naďalej prebieha. Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že orgány činné v trestnom konaní budú na streľbu na premiéra nekompromisne reagovať.

- Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia štátu, politici naprieč politickým spektrom, predstavitelia samospráv, cirkví, justície či neziskového sektora. Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila útok na premiéra za útok na demokraciu. Za bezprecedentné ohrozenie demokracie ho považuje aj zvolený prezident SR Peter Pellegrini.



- Útok odsúdili nielen predstavitelia susedných štátov, ale aj európski i svetoví lídri vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina.

- Rokovanie aktuálnej schôdze parlamentu po útoku na premiéra prerušili na neurčito.

- V najbližších dňoch bude zabezpečená ochrana všetkých ústavných činiteľov. Takisto bude posilnená aj policajná ochrana viacerých médií, ale aj viacerých predstaviteľov opozície, avizoval minister vnútra.