Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Bugár: V Rusku sa stále hovorí aj o bratskej pomoci

Na archívnej snímke predseda Most-Híd Béla Bugár. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Podľa slov lídra koaličného Mosta-Híd ruská federácia dodnes ospravedlňuje náš prepad, ktorý nepovažuje za okupáciu.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pochovala boj o slobodnejšiu spoločnosť a spečatila osud krajiny na dlhé desaťročia. Ruská federácia však dodnes ospravedlňuje náš prepad, ktorý nepovažuje za okupáciu. Na sociálnej sieti to napísal líder koaličného Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár.

"Ruské médiá spojené so štátnymi inštitúciami aj po desaťročiach hovoria o bratskej pomoci. Nemôžeme si dovoliť si to nevšimnúť. Falšovanie dejín a prekrúcanie historických faktov sa nedá ospravedlniť a má vplyv na naše vzťahy s touto krajinou," zdôraznil.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v tejto súvislosti uviedla, že vpád okupačných tankov pred 50 rokmi bol agresiou. "Neospravedlniteľná agresia, ktorej cieľom bolo udržať tvrdú komunistickú líniu vo vtedajšom Československu. Udržať sa ju podarilo za cenu stoviek nevinných obetí počas augustových dní a za cenu perzekúcií tisícok ďalších, ktorí sa komunistickému režimu vzopreli," uviedla.

Podľa jej slov v súčasnosti nestojíme na prahu žiadnej dejinnej udalosti, ktorá by nás nútila postoj k augustu '68 prehodnocovať, a o to je snaha o relativizáciu a zmenu pohľadu na "bratskú pomoc" nepochopiteľnejšia. "Jediný spôsob, ako sa vyrovnať s okupáciou a zároveň sa vyvarovať ďalšej straty suverenity, je byť na strane slobody a demokracie," dodala.

Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa domnieva, že obete okupácie nemožno nazvať inak ako hrdinami. "V roku 2005 som pripravil ešte ako opozičný poslanec návrh zákona, ktorý umožnil obetiam okupácie požiadať o finančné odškodnenie. NR SR tento návrh schválila a vďaka nemu bolo do konca roku 2008 odškodnených 162 obetí. Som rád, že som mohol aspoň malým dielom pomôcť zmierniť následky rodinných tragédií spôsobených okupáciou. Na týchto hrdinov nesmieme nikdy zabudnúť, česť ich pamiatke," uzavrel.