Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

VIDEO: Odsúdený R. Petluš vypovedal na súde, priviedli ho v reťaziach

Na Okresnom súde Banská Bystrica pokračoval proces s Igorom Šajgalom (na úteku). Ide o kauzu Kubašiakovej vraždy z roku 2006, ktorú po Šajgalovom dovolaní vrátil Harabinov senát späť na okres na nové rozhodnutie. Obnovený proces sa síce začal v máji, ale 21. júna 2018 vypovedal Róbert Petluš, ktorý Kubašiaka v Polomke popravil. Na snímke odsúdený Róbert Petluš prichádza na výsluch. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Súd ho vo štvrtok vypočul v kauze obžalovaného breznianskeho podnikateľa Igora Š., ktorý je stále na úteku.

Banská Bystrica 21. júna (TASR) – Pred senát Okresného súdu (OS) v Banskej Bystrici sa po viac ako troch rokoch postavil odsúdený banskobystrický expolicajt Róbert Petluš, ktorého v roku 2008 uznali za vinného z vykonania úkladnej vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky z roku 2006 a odsúdili ho na 25 rokov väzenia. Súd ho vo štvrtok opätovne vypočul v kauze obžalovaného breznianskeho podnikateľa Igora Š., ktorý je stále na úteku a je na neho vydaný európsky zatýkací rozkaz. Koná sa voči nemu ako ujdenému.

Práve Petluš v roku 2014 usvedčoval Igora Š. z objednávky lúpeže obchodných dokumentov v dome Kubašiakovcov. Urobil tak až po ôsmich rokoch od popravy. Jeho výpoveď bola v procese kľúčová.

Igor Š. bol právoplatným rozsudkom Krajského súdu v Banskej Bystrici odsúdený ešte v októbri 2015. Súd ho uznal za vinného zo zločinov lúpeže, ktorú si mal objednať, i vydierania rodiny Kubašiakovcov a potvrdil mu trest osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 35.000 eur. Odsúdený podal dovolanie na Najvyšší súd SR a senát pod vedením Štefana Harabina vrátil kauzu späť OS na nové rozhodnutie. Výhrady sa týkali práve niekdajšieho Petlušovho výsluchu na súde.



Odsúdený, ktorého vo štvrtok z väzenia eskortovali na súd v reťaziach, sa pridržal svojej výpovede z roku 2014. Potvrdil, že si ho najali na lúpež kompromitujúcich materiálov, za čo mal zinkasovať dva milióny vtedajších slovenských korún. S Igorom Š. sa údajne stretol dvakrát pred akciou. Cez sprostredkovateľa sa mal dozvedieť aj to, že ak ju čím skôr nevykonajú, tak "Igor si najme Rusov". Petluš popísal, ako s kumpánmi plánovali lúpežné prepadnutie u Kubašiakovcov. To sa však napokon zvrhlo na brutálnu vraždu.

V tejto súvislosti OS už v máji vypočul Juraja R. a vo štvrtok mal prísť vypovedať posledný z trojice vtedajšieho policajného gangu Róbert Č. Neprišiel, súd nariadil, aby ho v septembri, keď hlavné pojednávanie pokračuje, predviedli. Obaja svedkovia si už svoje tresty odpykali.

"Už asi nie je taký sebavedomý, ako bol. Sebavedomie pomaličky, ale určite stráca, asi mu to tam prospieva, ten pobyt," zhodnotila vystupovanie Petluša vdova po zavraždenom Kubašiakovi Mária Sihelská.

Médiá prekvapila informáciou, že pred dvomi týždňami bola vypovedať na polícii vo veci objednávky jej úkladnej vraždy. Podľa nej polícia začala trestné stíhanie.

"Snažím sa s tým popasovať, zdravotne sa cítim zle. Mal to vykonať človek, ktorý sa stretával s Igorom Š. a jeho synom. Malo to vyzerať ako autonehoda," dodala s tým, že verí v ochranu svojej rodiny zo strany polície.