Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

B. Kollár: NR SR bude pre mimoriadnu situáciu zasadať ad hoc

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) počas druhej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Bratislava, 24. marca 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Na popoludňajšej schôdzi podľa neho očakávajú dva návrhy na skrátené legislatívne konanie, a to z rezortov sociálnych vecí a rodiny a jeden zrejme z ministerstva spravodlivosti.

Bratislava 24. marca (TASR) - Národná rada (NR) SR bude v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu zasadať v najbližšej dobe ad hoc, nie v tradičných intervaloch každý mesiac. V utorok to povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). V súvislosti s popoludňajšou schôdzou parlamentu dodal, že očakávajú dva vládne návrhy na skrátené legislatívne konanie. Parlament bude zasadať v utorok zrejme až do ich úplného prerokovania.



"Budeme zasadať na báze ad-hoc. NR SR bude musieť prijímať veľa zákonov, ktoré budú v skrátenom legislatívnom konaní, aby sme okamžite vedeli pomôcť ľuďom," povedal Kollár s tým, že budú musieť reagovať na aktuálnu situáciu a pomôcť ľuďom, ktorí napríklad prišli pre krízu o zamestnanie alebo podnikateľom a ďalším.

Na popoludňajšej schôdzi podľa neho očakávajú dva návrhy na skrátené legislatívne konanie, a to z rezortov sociálnych vecí a rodiny a jeden zrejme z ministerstva spravodlivosti. "Budeme rokovať, kým to neschválime," povedal s tým, že to nebude dlhá schôdza a návrhy by mohli odhlasovať ešte v priebehu dňa.

Skonštatoval, že zákony chcú popoludní prijať rýchlo, aby ich mohli dať na podpis prezidentke SR Zuzane Čaputovej a čo najskôr uviesť do života. Zdôraznil, že vzhľadom na aktuálnu situáciu sa musia politici zomknúť a odložiť hádky.

Predseda NR SR sa vyjadril aj k nezvoleniu Ľuboša Blahu (Smer-SD) za predsedu ľudskoprávneho výboru parlamentu. Je presvedčený, že opozícii patria pozície, na ktorých sa dohodli. Naznačil, že Blaha nemusí byť v pléne priechodný, keďže ho už dvakrát poslanci odmietli.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) doplnil, že výbor pre ľudské práva, kde na post predsedu Smer-SD nominoval Blahu a výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, kam bol nominovaný predseda ĽSNS Marian Kotleba, patria opozícii. "Je tu jedna štandardná opozičná strana, a to je Smer-SD," zdôraznil. Nominácie ĽSNS podľa jeho slov poslanci zo strany Za ľudí nepodporia. Zo Smeru-SD je pre nich neprijateľný predseda strany Robert Fico.