Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

B. ONDRUŠ: Záujmom je pripraviť Zákonník práce, ktorý bude fungovať

Branislav Ondruš Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 7. septembra (TASR) – Záujmom rezortu práce je podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislava Ondruša (Smer-SD) pripraviť taký Zákonník práce (ZP), ktorý bude v praxi fungovať a plniť si svoju hlavnú úlohu.

"Tou základnou úlohou je vyvažovať vzťahy medzi zamestnancami a zamestnávateľmi. Naďalej si myslíme, že súčasná podoba ZP nespĺňa túto úlohu, neposkytuje skutočne rovnovážny vzťah medzi silou zamestnávateľov a medzi potrebami a záujmami zamestnancov. A v tom zmysle sme pripravili návrh zmien v Zákonníku práce," uviedol dnes Ondruš po skončení rokovania s predstaviteľmi Americkej obchodnej komory na Slovensku (AmCham).

"Pri rokovaniach s predstaviteľmi AmCham sme ohľadom Zákonníka práce nenašli zhodu vo všetkom, usilovali sme sa však počúvať argumenty v prípravnej fáze ZP. Budeme však počúvať argumenty aj v ďalšej fáze implementácie. Kľúčovým záujmom, prečo sa vláda usiluje, aby bol zákonník novelizovaný a účinný k 1. januáru 2013, je to, že takýmto spôsobom si vytvorí minimálne trojročné obdobie testovania, ako ZP funguje v praxi," spresnil štátny tajomník.

AmCham vníma Zákonník práce ako jeden z kľúčových dokumentov toho, ako budú firmy na slovenskom trhu fungovať. "Nemyslíme si, že je to len o vzťahu zamestnávateľ – zamestnanec, ale sme absolútne presvedčení, že je to aj o prosperite slovenského trhu ako takého. Máme za to, že ZP treba brať v širšom kontexte a treba hodnotiť nielen jeho dopad na pracovný trh, ale aj na celkovú ekonomickú situáciu," konštatoval člen správnej rady komory Branislav Šebo.

"AmCham zastáva názor, že ZP by mal primárne ochraňovať zamestnanca a nie zamestnanecké miesto. Oceňujeme to, že sme v niektorých oblastiach pokročili a náš partner v tomto dialógu nám vyšiel v ústrety a pozmenil niektoré ustanovenia. Ako zástupcovia firiem chceme naďalej komunikovať v oblastiach, ktoré si myslíme, že nie sú vo vzťahu zamestnávateľ – zamestnanec úplne vyvážené," dodal Šebo.