Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Škripek bude predsedom Európskeho kresťanského politického hnutia

Na archívnej snímke Branislav Škripek. Foto: TASR - Michal Svítok

Novozvolení členovia predsedníctva sa na čele so Škripekom zaoberali aj súčasnými problémami Európy.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) bol v utorok (23. 5.) večer zvolený za riadneho predsedu Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM). Rozhodlo sa o tom na dvojdňovom zasadnutí ECPM, ktoré Škripek dočasne viedol od decembra 2016. Stal sa tak prvým Slovákom, ktorý vedie európskych kresťanov.

Škripek získal vo voľbách počas valného zhromaždenia ECPM absolútnu väčšinu platných hlasov. Stal sa tak tretím predsedom a svojej funkcie sa ujal dňom zvolenia. "ECPM predstavuje reálne sa rozvíjajúce politické hnutie v Európe. V posledných rokoch sme boli svedkami vyprázdňovania kresťanských hodnôt aj v kresťansko-demokratických stranách najmä v západnej Európe v rozsiahlom meradle," povedal v prejave. Škripek za hlavnú príčinu tohto trendu považuje to, že demokratické kresťanské politické strany prestali odrážať hodnoty evanjelia. "Potrebujeme úctu k Bohu a posolstvo evanjelia použiť znova za základ pre tvorbu našich konceptov a politík," povedal v ďakovnej reči.

Novozvolení členovia predsedníctva sa na čele so Škripekom zaoberali aj súčasnými problémami Európy. "ECPM prináša vo svojom politickom programe trvalo udržateľné riešenia, ktoré dnes chceme prezentovať verejnosti. Ide o manifest Konfederatívna Európa a jej nový vzťahový ekonomický model," povedal. Hnutie považuje za dobré riešenie pre budúce usporiadanie EÚ konfederáciu so silným postavením národných štátov. Za dôležité tiež pokladá nastolenie mieru na Blízkom východe a dobré usporiadanie tejto oblasti tak, aby jej obyvatelia nemali dôvod utekať zo svojho domova. Ďalej ponúka komplexný pohľad na prolife politiku, kde sa zasadzuje za ochranu života od počatia po prirodzenú smrť s dôrazom na paliatívnu starostlivosť.

Škripek je presvedčený, že v čase krízy to boli vždy kresťania, ktorí priniesli nové pohľady na aktuálne problémy a prinášali riešenia. "Ako sa po druhej svetovej vojne podarilo vytvoriť kresťanským politikom nový model usporiadania Európy, tak je dnes čas, aby kresťania opäť potvrdili svoj prínos pre tento svet. Kresťania majú riešenia. Avšak je potrebné, aby v Európe zaznel náš hlas. Preto som rád a vďačný za túto možnosť. A verím, že moje vedenie ECPM bude tomu nápomocné," dodal.

ECPM ma v súčasnosti šesť členov z radov europoslancov a viac ako 50 členov z národných parlamentov.