Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Blanár rokoval v Bruseli s Cameronom o washingtonskom samite NATO

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár Foto: MZVaEZ

Šéfovia slovenskej a britskej diplomacie vyzdvihli vzájomnú ekonomickú spoluprácu a diskutovali o príležitostiach pre jej ďalší rozvoj.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 3. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár rokoval v stredu v rámci prvého dňa zasadnutia šéfov diplomacií členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli s britským kolegom Davidom Cameronom. Partneri hovorili o prípravách na washingtonský samit NATO v kontexte prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine a zároveň otvorili tému posilnenia vzájomnej spolupráce v ekonomickej oblasti. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

Slovenská republika a Spojené kráľovstvo sa zhodujú v záujme podporiť Ukrajinu, ale minister Blanár opätovne britskému ministrovi zdôraznil, že slovenská vláda nebude poskytovať svojmu východnému susedovi vojenskú pomoc zo zásob Ozbrojených síl SR. Humanitárna podpora bude však naďalej pokračovať. "Ministra Davida Camerona som informoval aj o budúcotýždňovom spoločnom zasadnutí slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré sa uskutoční v Michalovciach. Diskutovali sme tiež o perspektívach a možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine a dopadoch týchto scenárov na bezpečnosť Európy. Apeloval som na hľadanie mierových riešení," priblížil rozhovor ministrov Blanár.

Šéfovia slovenskej a britskej diplomacie vyzdvihli vzájomnú ekonomickú spoluprácu a diskutovali o príležitostiach pre jej ďalší rozvoj. Spojené kráľovstvo je pre slovenské zahraničné investície treťou najvýznamnejšou destináciou, a to predovšetkým v sektore nehnuteľností, energetiky i obchodu. Na území Veľkej Británie a Severného Írska žije približne 160.000 Slovákov, ktorých skúsenosti a kontakty môžu napomôcť v zintenzívnení aktivít slovenskej ekonomickej diplomacie. Minister Blanár ocenil taktiež plán rozšírenia investície britskej automobilky Jaguar Land Rover v Nitre s cieľom priniesť do regiónu nové pracovné miesta.