Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta si pripomínajú Deň Európy

Na snímke vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek. Foto: TASR - Michal Svítok

Dňom Európy si podľa vedúceho Kancelárie EP na Slovensku Roberta Sermeka obyvatelia zároveň pripomínajú Schumanovu deklaráciu.

Bratislava 9. mája (TASR) - Bratislava si vo štvrtok pripomína Deň Európy, teda symbolické narodeniny Európskej únie (EÚ). Pre obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta je pri tejto príležitosti pripravený program v Starej tržnici na Námestí Nežnej revolúcie. Jeho súčasťou sú workshopy, kvízy, hry či súťaže, ale aj informačné stánky členských krajín EÚ. Program je tiež zameraný na blížiace sa júnové voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Dňom Európy si podľa vedúceho Kancelárie EP na Slovensku Roberta Sermeka obyvatelia zároveň pripomínajú Schumanovu deklaráciu. Odštartovala modernú európsku integráciu a viedla k vytvoreniu súčasnej EÚ ako mierového a demokratického projektu. Tohtoročné oslavy Dňa Európy sú podľa neho výnimočné aj tým, že sa odohrávajú v čase, keď si pripomíname 20. výročie vstupu Slovenska do EÚ.

"Navyše, už o mesiac nás čakajú európske voľby, v ktorých si občania zvolia svojich zástupcov na ďalších päť rokov. Program osláv sa preto zameria aj na výsledky práce odchádzajúceho Európskeho parlamentu a výzvy, ktorým budú čeliť noví europoslanci," skonštatoval Sermek. Vyzval zároveň voličov, aby vo voľbách využili svoj hlas. Pripomenul, že výsledky volieb ovplyvnia okrem zloženia Európskeho parlamentu aj prácu Európskej komisie a rozhodnú tak o ďalšom smerovaní Európskej únie ako celku.

Počas podujatia sa dozvedia, prečo je dôležité voliť v európskych voľbách (8. 6.). Rovnako tak, čo je jednotný európsky trh, čo je Erasmus+, čo robí Európsky orgán práce (ELA) či Európa pre klímu. Odpovie tiež na otázku, čo je finančná a digitálna gramotnosť, alebo ako sa šetrí energia. Podujatie ukončí koncert Zuzany Smatanovej.

Organizátorom Dňa Európy v Bratislave je Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s Európskym orgánom práce a Európskou investičnou bankou.

Dňa 9. mája 1950 predstavil francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman návrh na vytvorenie európskeho úradu pre uhlie a oceľ, ktorý by dohliadal hlavne na výrobcov týchto strategických surovín a prispel tým k zabezpečeniu mieru v Európe. V tom čase sa kontinent spamätával zo zničujúcich následkov dvoch svetových vojen a oceľ bola hlavnou surovinou pre zbrojársky priemysel. Tento návrh, známy ako Schumanova deklarácia, je považovaný za začiatok budovania Európskej únie.

Pôvodnými zakladajúcimi členmi EÚ boli Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Luxembursko a Holandsko. Prvé rozšírenie nastalo v roku 1973. Slovensko vstúpilo do EÚ v roku 2004. Zatiaľ posledné rozšírenie únie bolo v roku 2013, keď sa stalo členom Chorvátsko. V súčasnosti tvorí EÚ 27 krajín.