Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Prezident prijal abdikáciu Maďariča, rezort dočasne povedie Pellegrini

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijíma demisiu ministra kultúry SR Mareka Maďariča (vľavo) v Bratisave v pondelok 5. marca 2018. Foto: TASR/Marko Erd

Maďarič sa rozhodol skončiť vo vládnej funkcii po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bratislava 5. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska prijal v pondelok abdikačný list ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD). Ten sa rozhodol skončiť vo vládnej funkcii po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ministerstvo kultúry bude dočasne viesť vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). Potvrdil to odchádzajúci šéf rezortu Marek Maďarič (Smer-SD) po tom, čo v pondelok odovzdal abdikačný list prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Odchádzajúcemu ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi (Smer-SD) je ľúto, že sa o svojom dočasnom nástupcovi Petrovi Pellegrinim (Smer-SD) dozvedel až od prezidenta Andreja Kisku a nie od svojej materskej strany. Povedal to novinárom po odovzdaní svojho abdikačného listu hlave štátu.

"Musím s určitou ľútosťou povedať, že to, že bude poverený dočasným riadením ministerstva kultúry pán Pellerini, som sa dozvedel od pána prezidenta, nie od mojej strany. Dúfam, že so mnou komunikujú, ale toto som sa dozvedel od prezidenta," priznal. V strane však ostáva, keďže je veľkým odporcom kolektívnej viny.

Ohľadne dvoch Kiskovych scenárov riešenia súčasnej politickej situácie, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Maďarič uviedol, že k zmenám vo vláde musí prísť. "Je jasné, že k nejakým zmenám vo vláde musí prísť. To ani tak nevyplýva dominantne z názoru prezidenta, ale z toho, že za konkrétne zmeny sa postavili aj koaličné strany. Možno keby došlo k zmene ešte minulý týždeň, situácia by bola pokojnejšia. V politike je dôležité robiť adekvátne rozhodnutia v správny čas," odkázal ohľadne volania po abdikácii ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

V súvislosti s predčasnými voľbami povedal, že hovoriť o nich je príliš skoro. "Na to potrebujete 90 hlasov. Na druhej strane, ak koalícia nebude v nasledujúcich dňoch reagovať adekvátne, technická stránka predčasných volieb môže byť nepodstatná, lebo spoločenská situácia si môže predčasné voľby vynútiť. Veľmi teda záleží na tom, ako sa teraz koalícia zachová," myslí si.

Na druhej strane sa Maďarič domnieva, že opozícia je veľmi dychtivá po predčasných voľbách, ale nie až natoľko pripravená. Preto uprednostňuje upokojenie situácie a fungovanie vlády v podobe, aká by mala dôveru verejnosti.

Maďarič sa nevyhol ani výčitke premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že Kiskov nedeľňajší (4.3.) prejav k občanom nevznikol na Slovensku. "Vyhlásenia prezidenta SR sú vážne veci a myslím si, že tak ich aj treba brať. Ja ich beriem vážne," dodal.

Kiska sa Maďaričovi poďakoval za jeho prácu v rezorte a ocenil jeho politické gesto. "Myslím, že mnohí iní by si z neho mohli brať príklad," uzavrel.

Maďarič minulý týždeň povedal, že spomínaná dvojnásobná vražda mu nedovoľuje pokračovať vo funkcii šéfa rezortu kultúry. Išlo o jeho osobné rozhodnutie, vyplývajúce aj z toho, že k médiám a novinárom má najbližšie práve ministerstvo kultúry. "Neviem si po vražde novinára, či sa už potvrdí alebo nie, že to súviselo s jeho prácou, predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu," uviedol Maďarič, ktorý deklaroval, že celú záležitosť prežíva veľmi ťažko. Maďarič zároveň oznámil, že ostáva radovým členom Smeru-SD a vracia sa do parlamentu. Vylúčil, že by motívom jeho demisie bol politický kalkul do budúcnosti a zdôraznil, že jeho rozhodnutie nesmeruje ani k výzve na konanie iných ministrov.

Maďarič zastával funkciu šéfa rezortu kultúry po tretí raz. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a Smer-SD ho nominoval do vlády na post ministra kultúry SR, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. Po období rokov 2010-2012, keď bol Smer-SD v opozícii, sa po predčasných voľbách v apríli 2012 na post ministra kultúry vrátil.

Prehľad zmien vo vláde SR od jej vymenovania


minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR:
Árpád Érsek (Most-Híd) - od 31. augusta 2016

Roman Brecely (#Sieť) - do 31. augusta 2016
Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a Roman Brecely (#Sieť) 19. augusta 2016 rokovali o zmenách v koalícii. Koaliční partneri sa dohodli na zúžení štvorkoalície na trojkoalíciu. Minister dopravy Roman Brecely (#Sieť)oznámil, že sa vzdá svojej funkcie. Zmena štvorkoalície na trojkoalíciu prišla po odchode pätice poslancov Národnej rady SR Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík zo #Siete. Vstúpili do klubu strany Most-Híd a klub strany #Sieť zanikol. Minister Roman Brecely 30. augusta 2016 poslal písomne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi svoju demisiu, hlava štátu ju nasledujúci deň prijala a vymenovala nového šéfa rezortu.

minister školstva, vedy, výskumu a športu SR:
Martina Lubyová (nominantka SNS) - od 13. septembra 2017

Peter Plavčan (nominant SNS) - do 31. augusta 2017
Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) 17. augusta 2017 abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval 16. augusta 2017 premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda SNS Andrej Danko to akceptoval. Dôvodom bola kauza prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum, pre ktorú čelil kritike opozície. Rezort viedol do 31. augusta 2017 a od 1. septembra 2017 bola dočasne poverená vedením rezortu ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS) až do vymenovania novej šéfky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Prehľad ministrov kultúry SR od decembra 1989


Ladislav Chudík (VPN): 12. december 1989 - 29. marec 1990
Ladislav Snopko (VPN): 29. marec 1990 - 24. jún 1992 (3 vlády)
Dušan Slobodník (HZDS): 24. jún 1992 - 15. marec 1994
Ľubo Roman (KDH): 15. marec 1994 - 13. december 1994
Ivan Hudec (HZDS): 13. december 1994 - 30. október 1998
Milan Kňažko (SDK): 30. október 1998 - 15. október 2002
Rudolf Chmel (ANO): 16. október 2002 - 24. máj 2005
František Tóth (ANO): 25. máj 2005 - 5. apríl 2006
Rudolf Chmel (ANO): 5. apríl 2006 - 4. júl 2006
Marek Maďarič (Smer-SD): 4. júl 2006 - 8. júl 2010
Daniel Krajcer (SaS): 9. júl 2010 - 3. apríl 2012
Marek Maďarič (Smer-SD - 4. apríl 2012 - 5. marca 2018 (2 vlády)