Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Čaputová a Pellegrini pozvú do paláca lídrov parlamentných strán

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zvolený prezident Peter Pellegrini vyzval všetky politické strany, aby načas prerušili alebo utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. mája (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzývajú tiež všetky politické strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Informovali o tom po spoločnom rokovaní v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).



"To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin. Ale napätá atmosféra nenávisti bola naším kolektívnym dielom," vyhlásila prezidentka. Vyzvala na vykročenie z bludného kruhu nenávisti a vzájomných obviňovaní. Spolu s Pellegrinim si podľa svojich slov uvedomujú, že pre spoločnosť je teraz najdôležitejšie upokojiť situáciu. Útok na Roberta Fica označila nielen za ľudskú tragédiu, ale aj útok na demokratické zriadenie. "Myslime teraz preto spolu najmä na jeho skoré zotavenie," dodala.



Pellegrini vyzval na prerušenie alebo výrazné ultmenie kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu. "Pretože kampaň so sebou prirodzene prináša aj konfrontáciu, vyhraňovanie sa a vzájomné obviňovanie sa politikov. Ale ďalšia konfrontácia je to posledné, čo dnes Slovensko potrebuje. Preto vás prosím, prerušte alebo utlmte predvolebnú kampaň aspoň do okamihu, keď sa situácia upokojí a keď budeme vedieť viac o vyšetrovaní tohto ohavného činu," zdôvodnil.



Zvolený prezident verí, že nikto z politikov nebude zneužívať útok na premiéra na vytĺkanie politických bodov. Dodal, že ľudia aktuálne potrebujú aspoň základnú zhodu a jednotu politickej reprezentáciu, minimálne civilizované spôsoby vzájomnej komunikácie. Je zhrozený z toho, kam až môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Súhlasí, že atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu. "Atentát si zaslúži spoločné odsúdenie a na tento krok môže nadviazať zmierovanie národa a upokojovanie vášní," dodal s tým, že krajina sa musí vybrať cestou pokoja.

Prezidentka podotkla, že politici musia mať moc nad svojimi emóciami, keď chcú vykonávať verejnú moc v štáte. "Musíme mať pod kontrolou svoje myšlienky, slová a skutky. Lebo tak ako myslíme, tým sa stávame, a my sa teraz predovšetkým potrebujeme stať lepšími ľuďmi," skonštatovala.