Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Poslanci schválili zákon o prokuratúre s pripomienkami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálny aj špeciálny prokurátor po uplynutí alebo zániku funkcie budú môcť ostať prokurátormi generálnej prokuratúry.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR v stredu schválili novelu zákona o prokuratúre spolu s niekoľkými pripomienkami, ktoré navrhovala zapracovať prezidentka Zuzana Čaputová, keď zákon vrátila parlamentu.

Generálny aj špeciálny prokurátor po uplynutí alebo zániku funkcie budú môcť ostať prokurátormi generálnej prokuratúry. Poslanci zároveň zo zákona vypustili vetu o možnosti navrhnúť odvolanie špeciálneho aj generálneho prokurátora, ak funkciu prestali vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Zákon nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

„Voľba generálneho prokurátora bude historicky po prvýkrát otvorená a transparentná," reagoval na opätovné schválenie novely podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v stanovisku, ktoré TASR zaslalo hnutie OĽANO. "Som presvedčený, že väčšia konkurencia a verejné vypočutie kandidátov zabezpečí taký kvalitný výber, ktorý Slovensko posunie k skutočne právnemu štátu. To znamená k takému, v ktorom si budeme pred zákonom rovní všetci, bez výnimky," dodal.